Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Látványos kémiai kísérletek


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Kémiai Épület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-17:30
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
18:30-20:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


MEGKÉRÜNK MINDEN REGISZTRÁLTAT, HOGY MINIMUM A PROGRAM KEZDETE ELŐTT FÉL ÓRÁVAL VEGYE ÁT A BELÉPÉSRE JOGOSÍTÓ KARSZALAGOKAT. 

BELÉPÉS CSAK KARSZALAGGAL!!!!

Karszalalagok átvételének helye: Főépület, Információs pult. Kérjük, hogy személyi igazolványukat, vagy arra alkalmas dokumentumot hozzanak magukkal, hogy a regisztrációkor megadott név ellenőrizhető legyen. 

 

A bemutató során a több éves tapasztalatok alapján a közönség által kedvelt leginkább kedvelt „szagos, hangos és színes” reakciók kerülnek bemutatásra. A bemutató során bemutatjuk az anyagok viselkedését extrém alacsony és magas hőmérsékleten (cseppfolyós nitrogén; hűtőkeverékek; éghetetlen vászon, égő jég, termit reakció, stb), sor kerül olyan reakciók bemutatására, mely fény kibocsátással járnak (kemolumineszencia). Bemutatunk egyensúlyra vezető és periodikus reakciókat, mely reakcióknál a folyamat lejátszódását a reakcióelegy színének változása jelzi. Az előadás során láthatnak olyan reakciókat is, amelyek extrém mennyiségű gázfejlődéssel járnak (habágyú, szellem a palackból). Külön érdekességet jelentenek azok a folyamatok, melyek hétköznapi anyagok extrém viselkedését mutatják be (pirofórós vas, foszfor öngyulladása, foszfor égése víz alatt), és természetesen nem maradhatnak el „hangos” kísérletek sem, melyek közül az egyik legnépszerűbb az „Ugató kutya”. És reméljük lesz néhány meglepetés is! Természetesen ebben a rövid ismertetőben nem kívánjuk feltárni az előadás összes titkát, csak ízelítőt szeretnénk adni a látogatókra váró élményekről.

Program helyszíne

Egyetem tér 1. Kémiai Épület, K/2


Főszereplő(k):

  • Dr. Juhász László
  • Nagy Gergő Zoltán
  • Dr. Buglyó Péter
  • Nagyné Bányai IbolyaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: