Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Látogatás a BME Nagyfeszültségű Laboratóriumában


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 18. (V1 épület földszint 024.) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 7
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
20:00-21:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.


Milyen hatása van a nagyfeszültségű berendezéseknek és az azok által létrehozott tereknek mindennapjainkra? Hogyan viselkednek a növények, egyes mesterséges tereptárgyak az őket érő villámcsapás esetén? Mit tegyünk, ha a zivatar nyílt terepen ér bennünket? Milyen jellegzetességei vannak a nagyfeszültségen égő villamos ívnek? Milyen veszélyei vannak a gyakorlatban az elektrosztatikus feltöltődésnek?

Bemutatónkon testközelből nyílik lehetőség a különböző nagyfeszültségen lejátszódó jelenségek megtekintésére, valamint azok jellegzetességeinek megismerésére. A hozzánk ellátogatóktól karnyújtásnyira elvégzett látványos kísérletek segítségével igyekszünk mindenkihez közelebb hozni a villamos energetika területén alkalmazott berendezéseket és technikákat.

Bemutatjuk, hogyan lehetséges biztonságosan munkát végezni egy feszültség alatt álló távvezetéken. Valódi távvezetékoszlopon mutatjuk be, milyen veszélyeket rejthet a távvezeték a madarak számára és hogyan működnek a madárvédelmi eszközök. A látogatók megtudhatják azt is, hogy a madarak mozgása, fészkelési és táplálkozási szokásai milyen veszélyeket jelenthetnek a távvezeték üzemének szempontjából.

Modellezzük a villámcsapást és annak hatásait, láthatóvá tesszük a nagyfeszültségű eszközök környezetében létrejövő villamos teret. A különböző módokon létrehozott nagyfeszültségű ív segítségével változatos példákon keresztül nyílik lehetőség a villamosmérnöki tudomány ezen ágának megismerésére.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagyfeszültségű Laboratóriumába ellátogatók biztonságos körülmények között, testközelből láthatnak és érthetnek meg olyan, elsősorban nagyfeszültségen lejátszódó veszélyes jelenségeket, amelyekre a mindennapi tevékenységük során általában nincs lehetőség.
További információ: http://nfl.vet.bme.hu/

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Németh Bálint
  • Cselkó Richárd
  • Göcsei GáborVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: