Kutatók Éjszakája idén szeptember 29-én - 1. SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. 06. 22.
Kutatók Éjszakája idén szeptember 29-én - 1. SAJTÓKÖZLEMÉNY Szeptember utolsó péntekén Magyarország ismét csatlakozik ahhoz az egész Európában ünnepelt fesztiválhoz, amelyet Kutatók Éjszakája néven ismertünk meg már több mint egy évtizede. Az első ilyen eseményen még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly már 46 város közel 200 helyszínén 2000-nél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egy millióan vettek részt az ünnepen közel félezer városban, és itthon hozzávetőleg ennyi emberhez jutott el az esemény híre.

Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzóak és elég érdekesek ahhoz, hogy a gyerekektől az idősekig mindenki megtalálja az őt érdeklő eseményeket.

Az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie Akciója azért hirdeti meg és támogatja pályázattal is évről évre ezt az eseményt, mert Európa jövőbeli versenyképességének a tudományos kutatás és az innováció a záloga. Kiemelten fontos, hogy felhívjuk erre a fiatalok figyelmét, hiszen ők lesznek a jövő kutatói és fejlesztői.

A rendezvény során a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás számos új eredményével, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket.

A tavalyi tapasztalatokra építve idén is szervezünk a rendezvényt megelőző héten egy gerillaakciót, amelynek keretében ismert tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján próbálják bevonni a járókelőket tudományos kísérletekbe.

Az EU rendezésre kiírt pályázatát tavaly két esztendőre nyerte az RCISD (Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont) vezetésével működő konzorcium, amelynek további tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) és a Hétfa Alapítvány. Az eseménysorozat főtámogatója hagyományosan az Ericsson Magyarország Kft.

A részletes programok szeptember elejétől lesznek olvashatók a Kutatók Éjszakája honlapján: http://kutatokejszakaja.eu.

További információk: Grosschmid Péter sajtófelelős

E-mail: kutatokejszakaja@rcisd.eu

Telefon: 06202222889.

Részletes információ a következő weblapokon:

A Kutatók Éjszakája honlapja: http://kutatokejszakaja.eu

A Kutatók Éjszakája Facebook oldala: https://www.facebook.com/kutatokejszakaja

A Marie Skłodowska-Curie kezdeményezés:

Marie Skłodowska-Curie: https://hu.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

A szervező konzorcium tagjai:

RCISD (Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont): http://rcisd.eu

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.: http://www.bayzoltan.hu/

Hétfa Kutatóintézet: http://hetfa.hu/

TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat): http://www.titnet.hu/

Főtámogató:

Ericsson Magyarország: http://www.ericsson.com/hu

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!

2017. szeptember 29. (péntek)

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

Miről is szól ez a nap?

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

Kívánjuk, hogy

• minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!

Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!

Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.

Támogatóink: