Hírek
Nyomtatás

Micsoda éjszaka volt!

2016. 10. 05.
Micsoda éjszaka volt! Drónröptetéssel és szélcsatorna-bemutatóval már kora délután megkezdődtek a Kutatók Éjszakája programjai a Debreceni Egyetemen. A tudományos ismeretterjesztő és népszerűsítő rendezvényhez idén már 10. alkalommal csatlakozott az intézmény.

Hamar megtelt az Egyetem téri Főépület és környéke kisebb-nagyobb csoportokkal, családokkal, szervezetten érkező iskolásokkal, akik összesen csaknem 100 érdekes esemény közül választhatták ki a kedvükre valót.

 
- Míg kezdetben elsősorban a debreceni középiskolásokat invitáltuk a Kutatók Éjszakájára, mára a bemutatkozó tudományterületek és a látogatók köre is bővült. Szép számmal érkeztek a régióból, hiszen Békéscsabáról, Nyíregyházáról, Szolnokról, Miskolcról és Karcagról is fogadtunk iskolás csoportokat. Azt, hogy mennyire népszerűek a programjaink az is mutatja, hogy több mint ötezren jöttek el szeptember 30-án a Debreceni Egyetemre – mondta Varga Zsolt tudományos igazgató.

- A legapróbb korosztálytól a legidősebbekig voltak látogatóink, jócskán túlnőtt az egyetem és a város keretein a rendezvény. Köszönhető ez talán annak is, hogy minden évben sikerül bővíteni a választékot, és új programokat kínálni a tudomány iránt érdeklődőknek – fogalmazott Mándy Zsuzsa, a program fő szervezője.

Most sem maradtak el a látványos kémiai kísérletek, bemutatkoztak a fizikusok, láthattuk „munka” közben a szélcsatornát és a folyóvizes labort, de volt matematikai játszóház, bemutatkoztak a növényi lombikbébik, és az egyetemi könyvtárt titkos, látogatóktól egyébként elzárt részlegében is lehetett sétát tenni a több 100 éves kötetek között, de emellett újdonságok is várták a tudomány iránt érdeklődőket.

Szokatlan környezetben a Díszudvaron tartott bemutatót egyszerű háztartási eszközökkel a tiszaújvárosi MOL Petrolkémia, akik első alkalommal vettek részt a Kutatók Éjszakáján.

- A Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékeként működünk már 2009 óta, de most úgy tűnik, lehetőség lesz egy mindkét fél számára előnyös, a gyakorlatorientált képzést segítő stratégiai partnerkapcsolat kialakítására a Természettudományi Kar Kémiai Intézetével – mondta az unideb.hu portálnak Sóvágó Judit, a csapat vezetője.

A Néprajz Tanszék jóvoltából még házasságot is lehetett kötni ezen a rendhagyó éjszakán. A Campus Fesztivál népszerű programját most is nagy örömmel fogadta a közönség.

- A leendő menyasszonyok mirtuszkoszorút készíthettek, a folktivity programban mindenki tesztelhette néprajzi ismereteit, de ki lehetett próbálni a fűszernövények felismerését is. Néhány alapvető néprajzi fogalom megismertetése volt a célunk– tudtuk meg a tanszék fiatal munkatársától, Marinka Melindától.

Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozatához az egyetem valamennyi kara csatlakozott, minden debreceni campuson, valamint Nyíregyházán és az Agóra Tudományos Élményközpontban is ingyenesen lehetett bepillantani – néha talán rendhagyó módon – a tudomány kulisszái mögé.

Sajtóiroda - BZs

Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: