Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Tájformáló erők - folyóvizes és szélcsatornás laboratóriumi kísérletek


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Kémiai Épület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-15:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Kíváncsi vagy miképp formálják a folyók és a szelek a hegységeink, síkságaink felszínét a hosszú évezredek folyamán? Tudod-e milyen tényezők okoznak gátszakadást árvíz idején? Végignéznéd, hogyan képződik egy delta-torkolat, vagy hogyan alakult ki a Grand Canyon? Gondolkodtál már azon, hogy szeles időben miért olyan sok a por Debrecenben? És azon, hogy hogyan mozognak a homokbuckák? Ezekre és más érdekes kérdésekre is választ adó látványos bemutató részese lehetsz a DE – Folyóvizes laboratóriumában, mely egy 10x3 méteres, 2,5 m mélységű terepasztal, ahol térben kicsinyítve és időben felgyorsítva vizsgálható a folyóvízi felszínformálás. Megfigyelhetők a völgyfejlődés, a terasz, hordalékkúp- és deltaépülés sajátosságai. Az üledékréteg alatt elhelyezett szerkezet segítségével a belső erők hatását tudjuk bemutatni: a terepasztal egyes részei kiemelhetők, stabilizálhatók és süllyeszthetők. Emellett a szélcsatornával lehetőségünk van megvizsgálni, hogy a különböző talajtípusok hogyan viselkednek erős szélben, és mindez milyen kapcsolatban van a felszíni formákkal és mezőgazdasági termeléssel.

További információk és fotógaléria a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék honlapján:

http://geogis.detek.unideb.hu/drupal/?q=hu/node/145
 

A program helyszíne: 

Földtudományi Intézet laboratóriuma - 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Kémiai Épület (Egyetem tér 1.))


Főszereplő(k):

  • Dr. Négyesi Gábor
  • Dr. Tóth Csaba
  • Bertalan LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: