Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hidrobiológia - vizeink titokzatos világa


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (Ökológia épület) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-23:00
A program nem regisztrációköteles.


A víz az élet alapja, ugyanakkor a legveszélyeztetettebb és legkorlátozottabban rendelkezésünkre álló környezeti elem. Nincs olyan természetes víz a Földön, amiben valamilyen élet ne lenne. A vizek minőségével és a vízi élőlényekkel való foglakozás a hidrobiológusok feladata.
A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán 2003-ban jött létre az ország első Hidrobiológiai Tanszéke. A Kar 2009-ben indította a Hidrobiológus mesterképzést, melynek keretében éppen 2016-ban adtuk át a 100. mesterdiplomát. A szakon végzettek alkalmasak minden olyan munkakör betöltésére, amihez a víznek, a vizek minőségét meghatározó tényezőknek, vagy a vízi élőlényeknek ismerete szükséges.
A tanszék a „Kutatók Éjszakája 2016” program keretében először nyitja ki kapuit az érdeklődők számára. A látogatók rendelkezésére áll a tanszék teljes infrastruktúrája, megismerkedhetnek mindazokkal a korszerű eszközökkel, amelyekkel a vizek minőségét és a csodálatosan változatos élővilágát vizsgálni lehet. Korszerű mikroszkópok segítségével élő „közvetítésben” nyerhetnek bepillantást egy-egy csepp víz gazdag élővilágának életébe. Szakemberek segítségével azonosíthatnak a vizeinkben tömegesen előforduló, de szabad szemmel láthatatlan fito- és zooplankton fajokat. Interaktív módon maguk határozhatnak meg szabad szemmel már látható (makroszkópikus), de életmódjuk következtében többnyire csak a velük foglalkozó a szakemberek által ismert üledéklakó gerinctelen állatokat, pedig ők a vizek minőségi változásainak egyik legfontosabb jelzői. Az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek hazai halfajokkal, vagy nézhetnek a vizek életét bemutató kisfilmeket. 
A program során a tanszék oktatói és PhD ösztöndíjasai készséggel válaszolnak minden érdeklődő kérdésre.

 

Közreműködnek: Dr. Nagy Sándor Alex, Dr. Grigorszky István, Dr. Bácsi István, Dr Szabó László József, Kaszáné Dr. Kiss Magdolna, Dr. Antal László, Gyulai István, Berta Csaba, Dobronoki Dalma, Nyeste Krisztián, Illár Máté, Somlyai Imre,Lukács Áron, Szeles Júlia


Főszereplő(k):

  • Dr. Nagy Sándor Alex
  • Dr. Grigorszky István
  • Kaszáné Dr. Kiss Magdolna
  • Dr. Szabó László József
  • Dr. Bácsi István
  • Dr. Antal László
  • Gyulai IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: