Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Egy különleges utazás a vér útján - Debrecen


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Országos Vérellátó Szolgálat

Cím: 4026 Debrecen, Bem tér 19. - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
17:00-18:40
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
17:40-19:20
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
18:20-20:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
19:00-20:40
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
19:40-21:20
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
20:20-22:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


Kutatók Éjszakája - 2017. szeptember 29. (péntek) - Debreceni Regionális Vérellátó Központ

Az esemény neve: Egy különleges utazás a vér útján

Időtartam: este 17-22 óra között

Részvétel: Az utazáson az előre megváltott egyéni vagy csoportos jegyekkel rendelkező utasok vehetnek részt, azaz regisztrációhoz kötött a körutazás. Hat csoport indul, 10 résztvevő "válthat jegyet" egy csoportba, amelyek 40 percenként indulnak 17:00 órai kezdéssel. A részvételt megelőző regisztráció miatt kérjük, hogy az utasok 10 perccel korábban érkezzenek.

Részletes programleírás:

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Kutatók Éjszakáján egy felejthetetlen utazásra invitálja az érdeklődőket! Az előre "jegyet váltott utasok" egy összesen 6 állomásból álló kiránduláson vehetnek részt, ahol az "utazók" szeme elé tárul a véradás, a vér, a vérkészítmények sokszínű és bonyolult világa. Olyan fontos munkafázisokat csodálhatnak meg, amelyek elengedhetetlenek a véradás megvalósulásához, a vérkészítmények előállításához.

Időtartam: A program 1 óra 40 percet vesz igénybe. Az utazás a "Landsteiner" állomásról indul, majd a "Vér-mérő" állomás kerül sorra. Ezt követően végigjárhatjuk a "a vér útját" a vér levételétől a vérkészítmények betegek részére történő kiadásáig.

1. állomás: "Landsteiner" (20 perc): - Dr.Sarka Krisztina

Az OVSZ kiváló szakembereitől hallhatnak egy rövid előadást a résztvevők "Utazás a vérzsák középpontja felé" címmel, amellyel bővíthetik tudásukat a vérről, véradásról, megismerhetik a vérátömlesztés történetét, a mai gyakorlathoz vezető legfontosabb mérföldköveket.

2. állomás: "Vér-mérő" (30 perc): - Hadházi Andrea

Ezen az állomáson a résztvevőknek megmutatjuk, hogy a véradás előtt milyen laboratóriumi vizsgálatokat végzünk a donoroknál. Lehetőségük lesz:

  • megmérni saját hemoglobinszintjüket

  • vércsoportjuk meghatározására

Vér útja 3-6. állomások (50 perc):

Ezeken az állomásokon a véradás menetét, majd a levett 450 ml vér útját ismerhetik meg a látogatók.

3. állomás: Véradás - első lépések a vér útján

Megmutatjuk a véradás helyszínét. Ismertetjük, hogy milyen dokumentumok szükségesek a véradáshoz, hogyan történik az orvosi vizsgálat. Megnézhetik a vérzsákot amelybe a vér levétele történik. A véradói kérdőívet is kitölthetik, ennek ellenőrzésével kiderül, hogy alkalmasak-e donornak.

4. állomás: "Feldolgozó"  (A vér elemeire bontásának állomása) - Dr. Szabó Árpádné

Itt megismerhetik a folyamatot, amely során a levett vérből gyógyító célra alkalmas vérkészítmények készülnek. Láthatják megvalósítani az "Adj vért és ments meg 3 életet" szlogent.

5. állomás: "Szűrő" - vírusteszt állomás (Hepatitis B, Hepatits C, HIV és szifilisz) - Varga Tamás

Ezen az állomáson megmutatjuzk azokat a teszteket amelyek a betegek biztonságát szolgálják.

6. állomás: "Kiosztó"

Egy ablak, amely nem az utcára nyílik, hanem az egészségügyi intézmények vérfelhasználó részlegeire enged betekintést.

Az utazás végére az érdeklődők részletes betekintést nyerhetnek az OVSZ nagy szakmai tudást-, precizitást igénylő, szerteágazó tevékenységébe, valamint ráláthatnak arra is, miért szükséges, hogy az országban minél több 18-60 év közötti, egészséges felnőtt váljon rendszeres véradóvá.

Az intézetben a programok előtt 17:30-ig lesz lehetőség véradásra.

www.ovsz.hu


Főszereplő(k):

  • Dr. Sarka KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: