Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Egy különleges utazás a vér útján - Győr


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Országos Vérellátó Szolgálat

Cím: 9023 Győr, Magyar u. 8. - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
18:30-19:30
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
19:30-20:30
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
20:00-21:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
20:30-21:30
Szabad helyek száma: 5
A jelentkezés lezárult.


Kutatók Éjszakája - 2017. szeptember 29. (péntek)

Az esemény címe: Egy különleges utazás a vér útján

Időtartam: este 18-22 óra között

Részvétel: Az utazáson az előre megváltott egyéni vagy csoportos jegyekkel rendelkező utasok vehetnek részt, azaz regisztrációhoz kötött a körutazás. 

Hat csoport indul, 10 résztvevő „válthat” jegyet egy csoportba, amelyek 30 percenként indulnak 18:00 órai kezdéssel. A részvételt megelőző regisztráció miatt kérjük, hogy az utasok 15 perccel korábban érkezzenek.

Részletes programleírás:

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Kutatók Éjszakáján egy felejthetetlen utazásra invitálja az érdeklődőket! Az előre "jegyet váltott utasok" különböző állomásokból álló kiránduláson vehetnek részt, ahol az "utazók" szeme elé tárul a véradás, a vér, a vérkészítmények sokszínű és bonyolult világa. Olyan fontos munkafázisokat csodálhatnak meg, amelyek elengedhetetlenek a véradás megvalósulásához, a vérkészítmények előállításához. 

Időtartam: A program 1 órát vesz igénybe. Az utazás a „Landsteiner“ állomásról indul, majd ezt követően a csoportvezetők a "Vér útján" vezetik végig az érdeklődőket:

1. állomás:  "Landsteiner" (15 perc): - Dr. Vörös Katalin, Dr. Molnár Katalin

Az OVSZ kiváló szakembereitől hallhatnak egy rövid előadást a résztvevők "Utazás a vérzsák középpontja felé" címmel, amellyel bővíthetik tudásukat a vérről, vércsoportokról. 

2. állomás: "Vér-útja" (45 perc):

Ezeken az állomásokon a véradás menetét, majd a levett 450 ml vér útját ismerhetik meg az utasok. 

 a) „Első lépések a vér útján” 

- véradást megelőző regisztráció (személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám) és egészségi állapotra vonatkozó kérdőív - Sarman Zsuzsanna
- hemoglobinszint mérés ujjbegyszúrásból (vércsoport meghatározás, saját hemoglobinszint mérés) - Nagy Viktória, - Szendreine Császár Erika
- általános orvosi kivizsgálás, a korábban kitöltött kérdőív megbeszélése
- a vérvételi zsák adminisztrálása
- véradási helyszín bemutatása

b) „Feldolgozó”: a vér elemeire bontásának állomása - Gulyás Gábor, Kiss Sándorné

Itt megismerhetik a folyamatot, amely során a levett vérből gyógyító célra alkalmas vérkészítmények készülnek. Láthatják megvalósulni az "Adj vért és ments meg 3 életet!" szlogent.


c) "Kiosztó": - Gecseiné Hancz Kinga

Egy ablak, amely nem az utcára nyílik, hanem az egészségügyi intézmények vérfelhasználó részlegeire enged betekintést. 

Az utazás végére az érdeklődők részletes betekintést nyerhetnek az OVSZ nagy szakmai tudást-, precizitást igénylő, szerteágazó tevékenységébe, valamint ráláthatnak arra is, miért szükséges, hogy az országban minél több 18-60 év közötti, egészséges felnőtt váljon rendszeres véradóvá.

www.ovsz.hu

https://www.facebook.com/orszagosverellatoszolgalat/?fref=ts


Főszereplő(k):

  • Dr. Molnár Katalin
  • Dr. Vörös Katalin
  • Nagy ViktóriaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: