Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Az in vivo képalkotás alkalmazása a preklinikai kutatásban


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 20., B-épület - Molekuláris Farmakológia Kutatócsoport laboratóriuma B/314. (PTE Szentágothai János Kutatóközpont - Science Building) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-18:30
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
18:30-19:00
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.
19:00-19:30
Szabad helyek száma: 8
A jelentkezés lezárult.
19:30-20:00
Szabad helyek száma: 8
A jelentkezés lezárult.


A preklinikai kutatásban használt in vivo képalkotó eszközök jelentősége folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedben. A fluoreszcens molekuláris tomográf (FMT) meghatározott hullámhosszú fény hatására világító festékek segítségével lehetővé teszi élő állatban számos betegség (pl. légúti és ízületi gyulladás) 3D-ben való követését, a mechanizmus és a lehetséges terápiás célpontok azonosítását. Hasonló célokra lehet használni a fluoreszcens-lumineszcens képalkotót is (IVIS Lumina II), de a készülék már spontán fénykibocsájtás vizsgálatára is alkalmas. A nagy felbontású komputertomográfia (MikroCT) a hagyományos CT-nél részletgazdagabb módszer, szintén alkalmas a legkülönbözőbb szövetekben, szervekben, illetve a csontokban kialakuló elváltozások követésére, kutatására. A lézer-Doppler áramlásmérő optikai úton vizsgálja a mikrokeringést, segítségével helyi vérbőséget okozó betegségek és különböző hatóanyagok mikrokeringésre gyakorolt hatása is követhető. ( A programon való részvétel 16 éves kor felett ajánlott)


Főszereplő(k):

  • Dr. Horváth Ádám
  • Dr. Kiss Tamás
  • Dr. Aczél TímeaVissza az előző oldalra
Keresés:  
.

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: