Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Melyik az erősebb? – Paprikák versenye


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (Lágymányosi Campus, Északi Tömb) (ELTE TTK, Északi tömb, Kémia épület, VI. emelet, 611. és 506. laboratórium) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-17:15
A program nem regisztrációköteles.
17:30-18:45
A program nem regisztrációköteles.
19:00-20:15
A program nem regisztrációköteles.
20:30-21:45
A program nem regisztrációköteles.


Carolina Reaper, Dorset Naga, Naga Jolokia… ezek a fajok a világ legerősebb paprikái közé tartoznak, melyek csípősségét magas kapszaicin tartalmuk okozza. Ha úgy gondolod, hogy az otthon termesztett paprikád felveszi velük a versenyt, vagy csak szeretnéd kedvenc fűszerpaprika-őrleményedet összehasonlítani a többiekével, akkor hozd el hozzánk, hogy együtt megmérhessük mennyi kapszaicin van bennük. Miközben elkészítjük a mintákat, megismerkedhetsz az analitikai kémia legalapvetőbb eszközeivel, és megnézheted hogyan is történik egy ilyen mérés laboratóriumi körülmények között. A verseny végén pedig az est legcsípősebb paprikájának tulajdonosa egy kis jutalomban részesül.

A program kezdésének tervezett időpontja, illetve a program hossza:

16:00 – 17:15
17:30 – 18:45
19:00 – 20:15
20:30 – 21:45

Négy tízfős csoportot tudunk fogadni. A program nem regisztrációköteles, de a csoportbeosztás érkezési sorrend alapján fog történni, így aki szeretné bebiztosítani a helyét, annak érdemes a helyszínen aznap feliratkoznia valamelyik csoportba. A helyszíni jelentkezéseket 15:40-től tudjuk fogadni a 611-es labornál.


Főszereplő(k):

  • Dr. Eke ZsuzsannaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Melyik az erősebb? – Paprikák versenye

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: