Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mikroglia sejtek, az agy szorgos katonái


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Rókus u. 2. III./4. terem (PTE GYTK Gyógyszerészi Biológia Tanszék) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-16:45
Szabad helyek száma: 12
A jelentkezés lezárult.
18:00-18:45
Szabad helyek száma: 7
A jelentkezés lezárult.
20:00-20:45
Szabad helyek száma: 5
A jelentkezés lezárult.


Tudtad, hogy az agyban a neuronokon kívül más sejtek is fontos funkciót látnak el? Hogy az idegsejtek a többi sejt nélkül nem tudnak megfelelően működni? Az agy hihetetlenül bonyolult működésű szervünk. Benne a mikroglia sejtek talán a legérdekesebb és legváltozatosabb feladatokat végző sejtek: segítő, szabályozó és védelmi funkciót egyaránt ellátnak.  Ezek mellett azonban szerepük van az öregedés, a demencia és különböző idegrendszeri betegségek kialakulásában is. Felfedezésük óta sok tulajdonságukra fény derült, ám ma is folynak kutatások teljes megismerésükre. A mikroglia sejteket laboratóriumi körülmények között is képesek vagyunk fenntartani, amely lehetővé teszi specifikus tulajdonságaik felderítését. Az előadás során megismerhetjük a mikroglia sejtek legfontosabb jellemzőit, kitekintést nyerhetünk a neurodegeneratív betegségekben betöltött szerepükre. Láthatjuk, hogyan próbálja a tudomány a mikroglia sejtek viselkedésének tanulmányázásával jobban megérteni a legösszetettebb szervünket, az agyat.


Főszereplő(k):

  • Ludánné Varga EditVissza az előző oldalra
Keresés:  
Mikroglia sejtek, az agy szorgos katonái

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: