Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kutass velünk! – Növényi csodavilág a mikroszkóp alatt


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138. (Böszörményi úti Campus) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-15:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


A növények életműködéseinek sejtek, szövetek adnak teret, melyek szerkezete híven tükrözi a feladatot, amelyet ellátnak. Speciális, számos esetben pedig meghökkentő és szemet gyönyörködtető látványban lehet része a türelmes és figyelmes felfedezőnek, ha egy mikroszkópon keresztül szemléli a növényvilág csodáit. Tudod-e hogyan fest a mikroszkóp alatt egy növényi sejt, milyen csodás kristályzárványok tárulnak fel a vöröshagyma sejtjeiben, mitől bársonyos a muskátli szirma vagy mitől ezüstös az ezüstfa levele?   A kérdések megválaszolásához tervet kovácsolunk, hogyan tárhatjuk fel a megoldást mikroszkópi eszközökkel. Majd a növényi részeket saját kezűleg preparáljuk: foszlatjuk, metsszük. A különböző szövetrészeket festékek alkalmazásával különítjük el. Tarts velünk, tudj meg többet a növények belső világáról, sejtekről, szövetekről, miközben elsajátítod a mikroszkópi vizsgálat alapjait. Preparálj saját kezűleg, majd készíts digitális fotót mikroszkóp segítségével, végül nyomtasd ki és hazaviheted!

Kutass velünk, várunk!

Program helyszíne: DE-MÉK, Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék


Főszereplő(k):

  • Dr. Kovács Szilvia
  • Oláhné Tóth Ibolya
  • Dr. Domokos-Szabolcsy Éva
  • Dr. Bákonyi NóraVissza az előző oldalra
Keresés:  
Kutass velünk! – Növényi csodavilág a mikroszkóp alatt

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: