Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Orvosbiológiai jövőtechnológiák: elektronikai génszekvenálás, rendszeralapú egészségügyi adatelemzés, orvosi szakértői rendszerek / Biomedical future technologies: electronic genetic sequencing, systems-based data analysis, medical expert systems


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. (I épület E szárny, III. emelet, 320-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Az orvosbiológiai kutatásokat alapjaiban formálják át az új molekuláris biológiai méréstechnikai eljárások és az általuk generált nagy mennyiségű, átfogó adat. Mindennapjainkat is elérő példái ennek a modern genetikai szekvenálási méréstechnikák. Ezek közül az ismertetés során bemutatunk egy elektronikai alapú genetikai szekvenálási eljárást, amely a mintaelőkészítést és így az általános használatot is drasztikusan leegyszerűsíti. A molekuláris szintű, kutatási adatok mellett egyre nagyobb szerepet töltenek be az olyan adatok is, amelyek a népesség egy átfogó részét fedik le és teljes körű egészségügyi, klinikai és gyógyszerfogyasztási adatokat gyűjtenek, valós életből származó adatokkal kiegészítve. Az ilyen jellegű adatgyűjtést a viselhető elektronikai eszközök és a támogatott életvitel technológiáinak az elterjedése is segíti. Ez az új, sokrétű, a népességnek akár milliós részét lefedő, esetenként akár megfigyelések millióit tartalmazó egészségügyi adathalmaznak az elemzése új lehetőségek sorát nyitja meg. Különösen fontos lehetőség a rendszerszintű, összetett összefüggések felderítése, mint például a genetikai adottságok, környezeti tényezők és a személyes döntések együtteseinek a vizsgálata, illetve ezek egészségmegőrzésre, betegségek megelőzésére vonatkozó hatásának a megértése. Bemutatónk második részében a hálózati-rendszerszintű adatelemzést és az orvosi szakértői rendszerek működését mutatjuk be valós példákon.


New molecular measurement technologies, particularly in genetics, fundamentally changed the way of biomedical research by the generation of massive amount of data. The genetic sequencing technologies are already present in clinical practice. In our presentation we will summarize an electronic  sequencing methodology, which drastically simplified the sample preparation and general use. Beside of molecular „big data” sets, the focus has been shifting towards the collection of real-life data in very large populations, covering information about life style, environment and general health state, including detailed information about morbidities and drug usage. This collection is supported by the spread of wearable electronic devices and other supportive technologies of ambient assisted living. This novel “big health data” provides an unprecedented opportunity for a systems-based investigation of genetic, personal, environmental and societal aspects of health, ageing and diseases. In the second part of our overview, we will discuss the role of network-based and systems-based data analysis and real-life applications of medical expert systems.
You can be acquainted with the following:
• an electronic genetic sequencing methodology (Oxford Nanopore),
• idea of systems-based analysis of heterogeneous health data (Bayesian networks, Bayesian statistics),
• foundation of medical expert systems (biomedical decision support).


Főszereplő(k):

  • Sárközy Péter
  • Gézsi András
  • Dr. Antal PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: