Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Quechua indiánok és az élelmiszer-kémia: avagy hogyan lehet hidegen főzni?


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Ménesi út 43-45. (Budai Campus, D épület (alagsor)) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

14:00-15:00
A program nem regisztrációköteles.
15:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.
16:00-17:00
A program nem regisztrációköteles.


A nyers alapanyagok étellé varázslása csak napjainkban olyan egyszerű és magától értetődő művelet. A konyhában egy gombnyomással bekapcsoljuk a tűzhelyet és már főzhetünk is. De akár csak néhány évtizedet visszatekintve sem volt ilyen egyszerű a háziasszonyok dolga. Vajon hogyan oldották meg ezt a problémát az ókorban?
A perui indiánok, a Quechuák már 2000 éve ismerték az élelmiszerkémia rejtélyeit, a ceviche (ejtsd: szevicse) készítésének trükkjét, mely étel a spanyol konkvisztádorok közvetítésével népszerűvé lett az egész világon!
Az élelmiszereket felépítő fehérjéket, melyek aminosavak összetett, bonyolult szerkezetű láncaiból épülnek fel, a konyhánkban hőkezeléssel, azaz sütéssel-főzéssel kezeljük, részint azért, hogy a bonyolult fehérjeszerkezet feltáruljon, az egymásba tekeredett aminosav láncok szétcsavarodjanak, másrészt a hő hatására lejátszódó kémiai reakciók útján kialakuljanak a kellemes ízt, illatot és színt okozó vegyületek. Hasonló hatást érhetünk el, ha erősen savas kémhatású közegbe helyezzük a fehérje tartalmú élelmiszert.
Megvizsgáljuk, hogy a ceviche mártásnak, mely lime, citrom és yuzu levéből készül, milyen a pH értéke, összehasonlítjuk azt a sósav kémhatásával. Modellezzük a folyamatot tojásfehérje és sósav segítségével.
A kísérlet során cevichet készítünk vörös húsú tonhalból, lazacból és tengeri süllőből és megvizsgáljuk, a savas közeg hatására milyen érzékszervi változások következnek be a halhúsban.

Nem utolsó sorban, a látogatóknak alkalma nyílik egy rövid gasztronómiai utazásra és felfedezhetik a perui konyha egzotikus ízeit is!


Főszereplő(k):

  • Palotás Péter
  • Dr. Hitka Géza
  • Pintér RichárdVissza az előző oldalra
Keresés:  
Quechua indiánok és az élelmiszer-kémia: avagy hogyan lehet hidegen főzni?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: