Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Jótékony sugarak az élelmiszerbiztonság szolgálatában – Ionizáló sugárzás


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43 (Budai Campus, K épület K7 előadóterem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 8
A jelentkezés lezárult.


A nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök, saláták élelmiszer eredetű megbetegedések gyakori okozói. Ezek mikrobiológiai szennyeződése származhat a talajból, az öntözővízből/csapadékból, trágyából. A „minimálisan feldolgozott”, fogyasztásra előkészített (mosott, hámozott, szeletelt, csomagolt, stb.) módon forgalomba kerülő termékek esetén nincs hatékony antimikrobás kezelés, a vizes mosás csupán kismértékű csökkenést okoz a növények felületén megtapadó baktériumok számában. Ezért az ilyen élelmiszerek tiltottak immungyenge kórházi betegek számára annak ellenére, hogy táplálkozás-élettani szempontból fogyasztásuk ajánlott. Az előadás bemutatja a kisdózisú sugárkezelés alkalmazási lehetőségeit nyersen fogyasztott zöldség-gyümölcs saláták és egyéb élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának növelésére. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Kiskó GabriellaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Jótékony sugarak az élelmiszerbiztonság szolgálatában

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: