Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mire jók a probiotikumok és prebiotikumok? Mik a szerepük?


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43. (Budai Campus, E épület (Sör és szeszipari tanszék)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.


E program keretében arra szeretnénk egy kicsit rávilágítani, mik azok a prebiotikumok, milyen kapcsolatban állnak a probiotikumokkal, valamint hogyan kapcsolódnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. A mikroorganizmusok és az emberi szervezet közötti együttműködésre és ennek fontosságára utalnak a következők:
- A bélsár tömegének mintegy 40-60%-át a mikrobák sejtjei adják.
- 1 g bélsárban legalább 1000 000 000 000 (1000 milliárd!) mikroba fordul elő.
- A bélben élő mikrobák száma többszörösen meghaladja a szervezetet felépítő sejtek számát.
- Egy átlagos felnőtt testtömegéből 1-1,5 kg-ot tesznek ki az emésztőrendszer mikrobái.
A program során megpróbáljuk az érdeklődök számára világossá tenni mik is azok a probiotikumok és prebiotikumok. Milyen formában, illetve mivel kerülhetnek a szervezetünkbe. Mit nevezünk szinbiotikus terméknek? Megmutatunk néhány probiotikus terméket és prebiotikumot, amelyek nemcsak megtekinthetők, hanem esetleg meg is kóstolhatók.


Főszereplő(k):

  • Dr. Kun SzilárdVissza az előző oldalra
Keresés:  
Mire jók a probiotikumok és prebiotikumok? Mik a szerepük?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: