Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Bemutatkozik az EKE KFK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, Folyosó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-21:30
A program nem regisztrációköteles.


Az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Kőlyuktetőn lévő szőlő ültetvények között helyezkedik el Eger déli részén.

A közel 25 hektáros szőlő ültetvény, elsődleges preferenciái közé tartozó kutatás-fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a régió egyediségeit hangsúlyozó nemzetközi színvonalú minőségi szőlőtermesztésre és borkészítésre.

Kőlyuktető természetvédelmi terület, mely az ott létrehozott szőlőnövény génbanki állomány, törzsültetvények megőrzésére, és tovább örökítésére hivatott. Az ültetvényei kísérleti célokat szolgál, gazdag fajtaösszetétellel, több mint 600 hazai és külföldi szőlőfajtával rendelkezik. Az elmúlt évtizedek kutatói munkája során kiemelkedő eredmények születtek a szőlőnemesítés, valamint klónszelekció terén. Az Eszterházy Szőlőbirtok a kárpát-medencei őshonos szőlőfajtáknak és klónjaiknak fajtaérték kutatását, a bennük lévő potenciák feltárását, az eredetiség támogatását és a minőségi borkészítést tűzte ki célul. A tudományos tevékenység mellett a szőlőbirtok fogad szakmai illetve turistacsoportokat hazánkból és külföldről egyaránt, lehetőséget biztosítva a szőlő- és borkultúrával történő ismerkedésre.

A Standnál Kőlyuk Dzsúzt (szőlő must, fehér szőlőből) lehet kóstolni, bort vásárolni vagy megrendelni. (Eszterházy Egri Csillag és Eszterházy Rosé) Információt kapni a Szőlészeti és Borászati kutatóintézet munkájáról és borairól.


Főszereplő(k):

  • Farkas BalázsVissza az előző oldalra
Keresés:  
Bemutatkozik az EKE KFK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: