Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Juhász Tamás: Növényi stressz tűrő képesség fokozásának fontossága a mezőgazdaságban


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, 2.207-es szeminárium - Fiatal Kutatók Éjszakája) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

21:00-21:30
A program nem regisztrációköteles.


A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre szélsőségesebbé válik az időjárásunk, amihez a mezőgazdaságban termesztett növények nagyon vagy egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni. E miatt az újfajta növénytápszereknek egyre nagyobb szerep jut a növénytermesztésben, mivel az egyre gyarapodó népességet megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel kell ellátnunk. Rövidtávon nagyhozamok érhetők el a műtrágyákkal való termésmennyiség növelésével, de ez hosszú távon nem tartható fent mivel tönkre teszi a talajainkat, ami előbb vagy utóbb termés kieséshez vezet. Megfelelő talaj hiányában a növények nem jutnak azokhoz a tápelemekhez és enzimekhez, amik erősítenék a növényt túlzott hőingadozáshoz valamint szélsőséges viharokhoz. Normál esetben a talaj regenerálódó képessége, elnyelő képessége egyensúlyban van. Napjainkban kevés az olyan hely, ahol ez az egyensúly jó lenne. Az intenzív mezőgazdaság és a környezetszennyezés számos helyen szinte visszafordítatlanul tönkre tette ezt a képességet.

A megfelelő mikroorganizmusok visszajuttatásával olyan környezetett hozhatunk létre a növényeknek, illetve olyan gének aktivizálhatunk a növényben, ami elősegíti a szárazságtűrést, illetve a hideghez való alkalmazkodását. Ezek mellett gyorsabban regenerálódik a sérülésekkel szemben, amit egy-egy komolyabb vihar okozhat. A kísérleteink során a szárazságtűréssel és hidegtűréssel kapcsolatban végzet kísérleteinket mutatjuk be. Továbbá a felhasználóink által visszajelzett  pozitív hatásokat láthatják. A felhasznált bio tápszert giliszták segítségével elő állított humuszból, valamint növényi anyagok használatával hozzuk létre. A folyadékban lévő mikroorganizmusok a növények számára elősegítik a tápanyagfelvételt (effektív mikroorganizmusok). Jó hatással van a szárnövekedésre, valamint a levélképződést is elősegíti. A folyadék hatására több virág képződik, továbbá a termésképződés és a termésérés is hamarabb zajlik le. A növénykondicionáló kiváló talaj számára is, mivel a benne lévő mikroorganizmusok a talajban elszaporodva kedvezően hatnak a növényre. A gazdálkodók számára jó alternatíva, mivel szintetikus anyagokat nem tartalmaz.


Főszereplő(k):

  • Juhász TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  
Növényi stressz tűrő képesség fokozásának fontossága a mezőgazdaságban

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: