Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hasznos mikrobák a mikroszkóp alatt


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, K-szint, 2.201-es szeminárium) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-21:30
A program nem regisztrációköteles.


A mindennapokban, láthatatlanul apró méretük miatt, gyakran megfeledkezünk a minket körülvevő mikrovilág jelentőségéről. Rendszerint csak a különféle fertőzések okozóiként jelennek meg a közbeszédben, nem éppen pozitív felhanggal. Ennek ellenére a természetben, illetve az élelmiszer és gyógyszeriparban is jelentős és gyakran nélkülözhetetlen pozitív funkciókat töltenek be a mikroszkópikus organizmusok. A baktériumok és mikroszkópikus gombák alapvető fontosságúak az elemek körforgásában, így pótolhatatlan összetevői bármely ökoszisztémának. Az emésztőszerveinkben élő baktériumok nélkülözhetetlen funkciókat látnak el vitaminok termelésével és bizonyos anyagok (pl. epesav, xenobiotikumok) lebontásával. Bőrünk mikroflórája pedig a kórokozó mikroorganizmusok kiszorításával megvéd minket számos betegségtől. Az alapvető biológiai funkciók mellett számos civilizációs vívmány is elképzelhetetlen mikróbák felhasználása nélkül. Az élelmiszeripar széles körben használ fel mikroorganizmusok által előállított élelmiszereket vagy élelmiszeradalékokat. A mikróbák tevékenységének köszönhetjük a kovászolt kenyeret, az összes sajtfélét, joghurtot, kefirt, a téliszalámit és nem utolsó sorban minden szeszesitalt. A mikrobiológiai eredetű élelmiszeradalékok közül érdemes kiemelni a citromsavat, mely termelésének több mint 90%-át egy az élelmiszerek romlását is gyakran okozó penészgomba segítségével oldják meg világszerte. A gyógyszeripar is számos mikrobiális eredetű terméket használ. Az ilyen tekintetben közismertnek mondható antibiotikumok mellett vitaminokat, inzulint, véralvadásgátlót és számos egyéb gyógyászati készítményt állítanak elő mikroorganizmusokkal. Jelen bemutató célja, hogy a szélesebb közönség számára is bemutasson néhány, az életünket megkönnyítő, vagy színesebbé tevő mikroorganizmust a mikroszkóp lencséjén keresztül, ezzel rámutatva, hogy nem csak hasznosságuk, hanem dekoratív tulajdonságaik miatt is figyelemre méltó élőlények. A bemutató során a látogatók a mikroszkópos preparátumok mellett megtekinthetik a hozzá tartozó mikróbák szabad szemmel is látható, táptalajon nevelt kolóniáit, illetve egy rövid ismertetőt is olvashatnak az adott mikroorganizmus szerepéről.                   


Főszereplő(k):

  • Dr. Karácsony ZoltánVissza az előző oldalra
Keresés:  
Hasznos mikrobák a mikroszkóp alatt

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: