Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A terroir világa és annak felfedezése


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent István Egyetem

Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43 (Budai Campus, K épület) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

21:00-21:20
A program nem regisztrációköteles.
22:00-22:20
A program nem regisztrációköteles.


A „terroir szemlélet” alkalmazása egyre jobban terjed napjainkban. Korábban csak a szőlészetben-borászatban használták, ma már azonban gyümölcsök, zöldségek, kávé, kakaó, oliva olaj, sajtok esetében is, hogy a minőséget össze kössék a termőhellyel, ezáltal a fogyasztó számára egyediséget sugalljanak. A klíma, a geológia, a talaj képezik a terroir értékelések elsődleges szempontjait. A földrajz tudomány, az informatika, a távérzékelés robbanásszerű fejlődésével napjainkban lehetőség nyílt arra, hogy ne csak egy vidék jellemzését tudjuk megadni, hanem dűlő-specifikus termőhely leírásokkal lássuk el a fogyasztót. A világ számos bortermelő országában (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Portugália) már igen magas szintű ez az információ szolgáltatás, hazánkban néhány éve kezdtük meg a lehető legkorszerűbb módszerek alkalmazását a termőhelyek pontosabb jellemzésére.
A térinformatika fejlődésével egyre pontosabban lehatárolhatók az egyes terroirok. A talajtani és klimatikus tényezők leírására hazánkban is új távlatok nyíltak az elmúlt években. 2011-től elkezdtünk egy igen nagyméretű adatbázist kialakítani, melyben digitalizált formában, geo-referenciával ellátott adatokhoz rendelve megtalálhatók egyes termőterületek talajtani, domborzati, klimatikus tulajdonságai, a szőlőültetvények heterogenitását és növekedési erélyét jellemző NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) légi felvételek, fenológiai feljegyzések, egyes szőlőélettani és a borok analitikai paraméterei. Az előadás során kitérünk a 2016. júliusi Oregonban rendezett XI. Terroir Kongresszus legfrissebb eredményeire is.


Főszereplő(k):

  • Dr. Bálo BorbálaVissza az előző oldalra
Keresés:  
A terroir világa és annak felfedezése

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: