Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Barlangkutatás


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szent Özséb Barlangkutató Egyesület

Cím: 2014 Csobánka, Külterület, kék sáv és kék barlang jelzés találkozása (Csobánka (külterület)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-21:00
Szabad helyek száma: 14
A jelentkezés lezárult.


Kutatómunkában való részvétel a Kiss Péter (vagy más néven Dínó-rejtek) barlangnál.

Jelen esetben a barlang feltárásához kapcsolódó kiépítési munkáról van szó, ami egészen konkrétan azt jelenti, hogy láncba állva (ülve) adogatjuk a vödröket egy négykézlábas méretű járatban a felszínen lévő depóig. Ennek a részfeladatnak a magasabb értelme egyrészt, hogy barlang felső részében egy a jelenleginél kényelmesebb "felvonulási terület" alakuljon ki, valamint hogy a felső rész távolabbi kuszodáinak a további feltáró kutatása a depó felszabadítása által folytathatóvá váljon. Az egyebeket leszámítva körülbelül 3 órás vödörpakolást kell elképzelni - az jelentkezzen, aki nem sajnálja, ha el fog fáradni. A munka végeztével meg tudjuk tekinteni a barlang bentebbi részeit is (a Mindenszentek-termet). Természetesen ismertetjük a résztvevőknek a terület vázlatos geológiai helyzetét, a bejárat környékének a történetét, és ezen barlang kialakulását is.

Részvételi feltétel: el kell bírni a vödröt (12 liter, megrakva átlagosan kb. 15 kg), kell hozni rossz ruhát (amit nyugodtan össze lehet koszolni (a barlangban 11 fok van)), kesztyűt, és alá kell majd írni egy papírt, hogy saját felelősségre vesznek részt. A 18 év alattiak részéről (ha szülő nélkül jönnek) egy írásbeli szülői nyilatkozat kell arról, hogy az illető a barlangi kutatómunkában a gondviselője felelősségére vesz részt. 14 év alattiak ne jöjjenek.

Sisakot és lámpát adunk, de egyébként nem árt egy saját lámpát is hozni, ha van, mert például a program végén a felszínen is sötét lesz.

Találkozóhely a 47.64423, 18.94918 koordinátájú pont, ahol a kék sávból a kék barlang jel kiágazik. Ez a Csobánka és Pilisvörösvár közötti Csobánkai-nyeregtől a kék sáv (országos kéktúra) jelzést követve, egy ÉNy felé tartó (és autóval biztosan járható) murvás úton érhető el, szűk 1 km-re az országúttól, az erdő szélén. Itt le lehet parkolni. Itt találkozunk 16 órakor. A barlang innen kb. 300 méter gyalog, de nehezen járható ösvény vezet le hozzá (a kék barlang jel is oda vezet). A terv szerint itt 21 óráig maradunk.

Aki tömegközlekedéssel érkezik, az Pomáz HÉV állomáson szálljon fel a 15:40-kor Csobánkára induló buszra, és Csobánka Fő téren szálljon le, ahonnét elhozzuk a találkozópontra. Az erre való igényt kérjük előre jelezni. (Visszafelé pedig - hacsak nem tudjuk telekocsi elven megoldani - elvisszük a gyalog lévőket a Csobánkáról 21:49-kor induló buszhoz, amely 22 órakor már Pomázra ér, ahonnan HÉV-vel Budapest még bőségesen elérhető.)

A Kiss Péter-barlangról szóló összefoglaló cikk itt olvasható: http://foldalatt.hu/pilis-es-visegradi-hg/kiss-peter-barlang/, a legfrissebb (idén tavaszi) itteni felfedezésről pedig itt olvashatunk.

A jelen barlangról készült videóink az alábbi lejátszási listán láthatók: https://www.youtube.com/watch?v=vqQr2vPZ1TE&list=PLkrYYu1b1fhkyaP043f2BoEEMNYLNKsfZ  (ha a link nem működne, be kell írni a youtube-keresőbe, hogy "Kiss Péter-barlang") A feliratkozást ezúton is köszönjük!

Slíz György, Szent Özséb Barlangkutató Egyesület. http://foldalatt.hu/

 


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  
Ha kiváncsi vagy, hogyan lehet új barlangokat felfedezni, gyere el a Kiss Péter-barlangba, és próbáld ki, milyen érzés láncba állva 500 vödör törmeléket kitermelni!

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: