Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Majd megkérdezem Joe-t (I’ll ask Joe)


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Óbudai Egyetem (Budapest)

Cím: 1081 Budapest, Népszínház utca 8. ( BLAHÁTÓL 1 percre - Népszínház utca 8. - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
20:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.


A program rövid leírása:

 

„Majd megkérdezem Joe-t” mondogatta sokszor Henry Ford, a Ford autógyár alapítója, amikor egy fontos műszaki kérdésben döntenie kellett. Joe, akinek az autógyáros nagyon sokszor, és sok mindenben kikérte véleményét, nem más, mint Galamb József, az Óbudai Egyetem világhíressé vált autókonstruktőre.

Élete kalandos, szakmai életútja pedig kivételes és világraszóló sikertörténet. Galambról „A Bolygóműves” címmel az idén egész estét betöltő film készült, munkásságát, szintén az idén, a Magyar Örökség közé sorolták.

Galamb a 20. század autójának megszavazott Ford T modell megalkotásával alapozta meg szakmai elismertségét, és amely után pályája gyorsan emelkedett. Ő vezette például a legendává vált Ford A modell és a Fordson traktor megtervezését is, és a Ford repülőgépek kifejlesztésének egyik úttörője volt. Negyven évig dolgozott az autógyárban, amely idő alatt számos termék kifejlesztésben részt vett tanácsadóként, vezetőként vagy konstruktőrként. Számos újítást vezetett be, amelyek közül nem egy szabadalmaztatva lett, illetve sok közülük a mai járművekben látott megoldások előfutárának tekinthető.

A program első része ezt a Galamb Józsefet mutatja be, egy 40 perces előadás keretében. Mik a 20. század, bátran mondhatjuk, egyik legnagyobb hatású jármű konstruktőrének sikertitkai? Mit mondanak nekünk ezek a sikerek? Mit tanulhatunk Galamb életpályájából? Az előadás ezeket a kérdéseket teszi fel.

Az előadás képekkel, illetve eredeti mozgóképekkel illusztrált, és részleteket hallhatunk Galamb 1952-ben adott interjújából, amiben a Fordson traktor és a kísérleti repülőgép tervezésének meglepő részleteivel ismerkedhetünk meg.

A program második részében, részletes bemutatásra kerül, majd közvetlen közelről megtekinthető egy teljesen felújított 1922-es Ford Modell T Sedan. A programot nyereményjáték zárja, amelyben a hallgatóság között értékes Ford T modell maketteket sorsolunk ki.


Helyszín az épületen belül: Fszt. 45


Főszereplő(k):

  • Dr. habil. Horváth SándorVissza az előző oldalra
Keresés:  
Ford T-modell

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: