Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hatalmi rivalizálás a 21. században - egy új fegyverkezési verseny küszöbén?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. (NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.) 2. épület, Könyvtár, EISZ-kabinet) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
14:45-15:30
Szabad helyek száma: 16
A jelentkezés lezárult.


A Szovjetunió összeomlásával a második világháború után létrejövő bipoláris nemzetközi rendszer is megszűnt, melynek romjain felépült az Egyesült Államok által vezetett unipoláris világ. Az új hatalmi struktúra azonban még annyira sem bizonyult tartósnak, mint az elődje, így az elmúlt években egyre többen hangoztatják, hogy a Washington dominanciájára épülő unipoláris rendszer véget ért, melynek örökébe egy többpólusú, úgynevezett multipoláris világ fog lépni. A XXI. század elejének nagy geopolitikai kérdése, hogy ezen hatalmi átrendeződés milyen formában megy végbe, és a nagyhatalmak milyen új nemzetközi struktúrát fognak kialakítani. Az elmúlt évek eseményei azt mutatják, hogy a sokak által meghaladottnak gondolt nagyhatalmi rivalizálás újult erővel tért vissza a mindennapok világába, melynek egyik legveszélyesebb megnyilvánulási formáját a globális szinten kibontakozó új fegyverkezési verseny jelenti. Az átfogó fegyverkezési programok részeként a nagyhatalmak olyan új pusztító fegyverrendszerek kifejlesztésére törekednek, melyek révén jelentős előnyre tehetnek szert és megváltoztathatják a jelenlegi hatalmi erőegyensúlyt. Előadásomban a 21. század főbb geopolitikai folyamati mellett külön hangsúlyt fektetek a nagyhatalmak közti fegyverkezési verseny trendjeinek bemutatására.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Fekete Csanád doktoranduszVissza az előző oldalra
Keresés:  
Hatalmi rivalizálás a 21. században - egy új fegyverkezési verseny küszöbén?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: