Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hadászati és harcászati felderítés a Midway-szigeteknél vívott tengeri csatában


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. (NKE Nemzetbiztonsági Intézet (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.) 2. épület, 212. terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 47
A jelentkezés lezárult.


A Midway-szigeteknél vívott tengeri csatát leginkább Walter Lord Hihetetlen győzelem című történelmi regényéből ismeri a téma iránt érdeklődő hazai olvasóközönség. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete valóban sorsdöntő összecsapást nyert meg a Japán Birodalmi Haditengerészettel szemben, amely fordulópontot jelentett a második világháború csendes-óceáni hadszínterén. Japán elveszítette a hadászati kezdeményezést, s – mozgósítva hatalmas tartalékait – az Amerikai Egyesült Államok ellentámadásba lendült. Felvetődik az a kérdés, hogy valóban hihetetlen volt-e ez a győzelem? A válasz pedig az, hogy nem. Való igaz, hogy a japánok többszörös előnyben voltak az amerikaiakkal szemben, de utóbbiaknál volt az „információs fölény”. A jobban működő felderítés és hírszerzés lehetővé tette Washington számára, hogy erőit megfelelő időben, a döntő pontra koncentrálva megnyerje a csatát. Az előadás - a tengeri hadműveletek ismertetésén felül – elsősorban azzal foglalkozik, hogy a küzdő felek milyen hírszerzési és felderítési sikerei, illetve kudarcai vezettek az események ilyetén való alakulásához, illetve milyen tapasztalatokat sikerült ezekből levonni?

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Dr. Kaiser Ferenc tanszékvezető egyetemi docensVissza az előző oldalra
Keresés:  
Hadászati és harcászati felderítés a Midway-szigeteknél vívott tengeri csatában

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: