Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Láthatatlan katonák - Az afrikai gyermekkatonaság


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. (NKE Biztonságpolitikai Szakkollégium (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.) 2. épület, 108. terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
15:00-15:40
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.


Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) adatai szerint az elmúlt évtized fegyveres konfliktusaiban legalább 1 millió gyerek szakadt el a családjától vagy maradt árván, 2 millióan életüket vesztették, 6 millióan pedig komoly és maradandó fizikai sérüléseket szenvedtek el. A gyermekkatonaság egy olyan biztonsági kihívás, amely a katonai kérdéseken túl számos jogi, politikai és morális problémát, illetve kérdést is felvet. Jelenleg a Föld legalább 86 országát érinti a jelenség. A szakirodalom a gyermekkatonák számát évek óta 250.000-300.000 főben állapítja meg – ez azonban csak egy becsült érték, hiszen pontos adatokkal egyik nemzetközi szervezet sem rendelkezik. Az előadásomban bemutatom a gyermekkatonaság fogalmát, okait, a jogi szabályozás nehézségeit, egy gyermekkatona kiképzését és mindennapjait. Esettanulmányként pedig az ugandai LRA csoport és kiemelten Joseph Kony példáján át mutatom be, hogyan alkalmazzák a különböző csoportok a gyermekkatonákat. Végezetül kitérek a gyermekkatonák leszerelésére és rehabilitációjára irányuló programok bemutatására, kiemelten a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő ENSZ misszióéra.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Könczöl ZsófiaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Láthatatlan katonák - Az afrikai gyermekkatonaság

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: