Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A génekbe kódolt bűn tévhiedelme avagy a populáris bűnözéselmélet eredete


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Rendészettudományi Kar (Ludovika Főépület 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. Könyvtár) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:30-19:30
Szabad helyek száma: 26
A jelentkezés lezárult.


Vajon miért követnek el egyesek gyilkosságot, rablást, lopást és más a büntetőjog által szankcionált, közösségre káros cselekményeket? Milyen az egyénben és rajta kívül lévő hatások váltják ki a jogsértő emberi magatartásokat, a másoknak ártást?

A bűnről vallott keresztény dogmatikus felfogással leszámolva a kriminológia 19. századi megjelenésekor a természettudomány újszerű eredményeinek felhasználásával, valódi és egzakt válaszokkal kecsegtetett. A gondolkodókat már ezt megelőző évszázadokban is foglalkoztatta, hogy a bűn vajon bennünk lakik-e vagy pusztán külső tényezők eredője. A hatások közepette tud-e érvényesülni a szabad akaratunk, vagy viselkedésünk, magatartásunk eleve „kódolva” van, így determináltan saját „biológiánk” rabjaiként eleve kényszerpályán mozgunk a szabad akarat illúziójával. Ha nincs ilyen, akkor vajon a környezeti tényezők, mint a társadalom vagy a mikroközösség sokkal nagyobb hatást gyakorol-e a bűnelkövetővé válásra mintsem azt gondolnánk.

A determinizmus és az indeterminizmus dialektikus párharcának kiváló színterévé vált a kriminológiai gondolkodás, jól demonstrálva az ember önmagával kapcsolatos legfőbb antagonizmusát. Az előadás során áttekintést teszünk a kriminológia bűnözéselméletének főbb tanairól, tematikusan bemutatva, hogy milyen elméletek vezettek jelenlegi bűnözésről vallott sztereotip gondolati modelljeink kialakulásához. Majd az előadás zárásaként a modern kor tudományos eredményeihez fordulunk, amely bár még gyerekcipőben jár és nem túl széles körben ismert, azonban alkalmas lehet majd arra, hogy az oly sokat sulykolt genetikai meghatározottság szemléletmódját a dogmák világába száműzze majd, ahogy tette azt anno a katekista maradi dogmákkal a felvilágosult tudományos gondolkodás térnyerése. Mindezzel a populáris és maradi igazságszolgáltatás célját és értelmét teljesen megváltoztassa, és új irányokba terelje.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Dr. Vári Vince r. őrnagy, tanársegédVissza az előző oldalra
Keresés:  
A génekbe kódolt bűn tévhiedelme avagy a populáris bűnözéselmélet eredete

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: