Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Menni vagy maradni? A menekülő vasutasok kálváriája a történelmi Magyarország területén 1918 és 1920 között


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár (Ludovika Főépület, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. V. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:45-17:30
Szabad helyek száma: 57
A jelentkezés lezárult.


A MÁV társadalomtörténeti szegmense a kevésbé kutatott témák közé tartozott és tartozik jelenleg is, holott a társaság a 19. század legnagyobb és legtöbb embert foglalkoztató magyarországi vállalat volt, melynek gazdag iratanyagainak kutatását külön irattár teszi lehetővé. Kutatásomban a vállalat elit rétegéhez tartozó, a MÁV felsőoktatási intézményét, a tisztképző tanfolyamot elvégzett alkalmazottakkal foglalkozom, kiknek életútjainak feldolgozását tűztem ki munkám céljául. Jelenlegi előadásomban arra tennénk kísérletet, hogy ismertessük nagyvonalakban az első világháború után és 1920 között, az Igazgatóságon és az egyes üzletvezetőségeken (vidéki igazgatóságokon) lezajlott folyamatokat, amelyek a menekült probléma kialakulásához vezettek. A világháborút követő káoszban többeknek későbbi életüket jelentősen befolyásoló döntéseket kellett meghozniuk: maradnak szolgálati helyükön és leteszik a hűségesküt vagy a megszálló hatalmak elől menekülnek a történelmi Magyarország belseje felé.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Cserháti Katalin levéltárosVissza az előző oldalra
Keresés:  
Menni vagy maradni? A menekülő vasutasok kálváriája a történelmi Magyarország területén 1918 és 1920 között

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: