Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A népligeti nemzetiek – A jobboldali radikális ellenzék a rendszerváltáskor


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár (Ludovika Főépület, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. V. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-16:45
Szabad helyek száma: 55
A jelentkezés lezárult.


Romhányi László színházi rendező által megálmodott, a rendszerváltás korának sajátos konstellációja eredményeképpen létrejövő népligeti Jurta Színház az ott szerveződő, a tárgyalásos rendszerváltást végigvivő különféle ellenzéki csoportok okán a politikai változások emblematikus helyszíne lett. Jóval kevésbé ismert azonban, hogy az egykori játszóhely a fősodorból 1989 nyarára-őszére már a változások jobboldali radikális kritikusainak gyűjtőhelyévé, majd szerveződősének fő színterévé vált. Részben az 1956-os forradalmárokhoz, részben a hungarista-nyilas emigrációhoz köthető személyek részvételével, Romhányi László vezetésével alakult Keresztény Nemzeti Unió, majd Magyarok Nemzeti Szövetsége révén a Jurta maga is politikai entitássá, az „elszabotált rendszerváltás” gondolatának kibontója és hordozója lett. A legitim változások ellenterének létrehozását a „hamis” kompromisszumokat nemzeti alapon tagadó szervezetek, rendezvények és lapok (Szent Korona) alakulása jelezte. Ezek összességében olyan párhuzamos világot jelenítettek meg, amelynek elemei később az új generációs radikális jobboldali, akár a parlamenti képviseletig jutó szervezetek politikájában is feltűntek. Előadásomban Romhányi László rendszerváltás-specifikus politikai pályájának bemutatására, valamint a (jurtás) jobboldali radikális mozgalom/ellentér megszerveződésére, és hatásának bemutatására helyezem a hangsúlyokat.   

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Toldi Lóránt levéltárosVissza az előző oldalra
Keresés:  
A jobboldali radikális ellenzék a rendszerváltáskor – A népligeti nemzetiek

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: