Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A végső győzelemig… A háború, a fanatizmus és a szerelem egy katona leveleiben 1939-1943


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár (Ludovika Főépület, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. V. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
17:30-18:15
Szabad helyek száma: 51
A jelentkezés lezárult.


László 1938-ban egy cserkészcsapattal körutat tett Németországban. Az ott látottak nagy hatással voltak rá. Barátokat, ismerősöket is szerzett, akikkel levelezett. Minden bizonnyal ez volt az oka annak, hogy a fiatalember, amint életkora megengedte jelentkezett katonának. Önkéntesként 1942-ben sikerült a légierőhöz kerülnie, amely a leggyorsabban fejlődő és egyúttal elit fegyverneme volt a korszaknak. Az egyszerű családból származó fiú nagyon büszke volt arra, hogy a „fligerek” közé került. Szenvedélyesen szerette a repülést és a gépeket. Szerelmével, Gizellával még cserkészként ismerkedett meg 1939-ben Szigligeten egy táborozás során. László katonaként levélben kezdeményezett komolyabb kapcsolatot a fiatal lánnyal, akivel ezt követően – a személyes találkozások mellett – folyamatosan leveleztek. A kapcsolatban a fiú bizonyult a domináns félnek, aki leveleiben és verseiben mindenről írt a lánynak, ami szerinte fontos lehetett. A levelekből kibontakozik az a korabeli világ, amelyben László hitt, amely számára emberi, szakmai és érzelmi biztonságot jelentett. A tágabb értelmezési keretektől kezdve, a szűkebben vett érzelmi közösségekig (család, baráti kör) és a személyes érzelmekig képet alkothatunk, ha töredékesen is, egy olyan fiatalemberről, aki bizonyára komolyan gondolta és hitte, – 1943 nyarán bekövetkezett haláláig – hogy harcolni kell a végső győzelemig, akár a saját élete árán is.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Szécsényi Mihály levéltárosVissza az előző oldalra
Keresés:  
A végső győzelemig… A háború, a fanatizmus és a szerelem egy katona leveleiben 1939-1943

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: