Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Miről mesélnek a műtárgyak és régészeti leletek – a fizikusoknak?


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4026 Debrecen, Poroszlay u. 6. (ATOMKI) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.


Miről mesélnek a műtárgyak és régészeti leletek – a fizikusoknak?

 

A műtárgyak, régészeti leletek tanulmányozásában ma már egyre nagyobb szerepet kapnak a természettudományos módszerek is. A fizika segítségével megállapíthatjuk a tárgyak, leletek korát, anyagösszetételét, illetve felfedezhetünk addig nem ismert részleteket is.

Az előadás első felében az MTA Atomkiben, gyorsított ionnyalábokkal végzett vizsgálatokat mutatunk be néhány érdekes példán keresztül. Emellett kitérünk olyan módszerekre is, amelyek akár a múzeumokban is alkalmazhatók. Az értékes tárgyaknál fontos, hogy lehetőleg úgy vizsgáljuk őket, hogy ne kelljen mintát venni. Az elemösszetételből következtethetünk a tárgy, illetve a nyersanyaginak származási helyére, készítésének technológiájára, állapotára, de közvetett módon akár korára is.

Közvetlen kormeghatározásra alkalmas az előadás második felében ismertetendő gyorsítós tömegspektroszkópia, amely a szén saját radioaktivitásának mérésével akár 50 ezer évre is képes visszatekinteni a múltba. Mammutcsontok, elefántagyarból készült tárgyak, csonteszközök, emberi maradványok, papirusz- vagy pergamentekercsek, szőttesek és textíliák, faeszközök, vagy akár egy edényben elszenesedett ételmaradvány kora is meghatározható ezzel a módszerrel. Ehhez szükség van ugyan mintavételre, de a korszerű mintafeldolgozási és mérési technikáknak köszönhetően már egy egészen pici anyagmennyiségből tudunk információt nyerni. Sőt szénizotóp-méréssel még arra is választ kaphatunk, hogy milyenek lehettek a táplálkozási szokásai (például vegetáriánus volt-e) az egykor élt embernek vagy állatnak.

Műkincsek és csontok mesélnek eredetükről, történetükről, és mindeközben megismerkedünk néhány érdekes mérési módszerrel is. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Molnár Mihály
  • Dr. Szikszai ZitaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Miről mesélnek a műtárgyak és régészeti leletek – a fizikusoknak?

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: