Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Legyél te is helyszínelő! - A szegedi CSI (kétállomásos program)


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6720 Szeged, Somogyi Béla u. 4. (SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológia Intézet, Hallgatói laboratórium ) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
19:00-22:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Két állomásos program! Kis csoportokban dolgozva humán minták segítségével derítünk fel egy bűntényt, szakszerű irányítással a molekuláris biológia és antropológia modern eszközeivel. Az egyes helyszíneken egymásra épülő ismeretekkel és feladatokkal fognak találkozni a résztvevők.

I .helyszín: SZTE-ÁOK Orvosi Biológia Intézet (Szeged, Somogyi u. 4.). 19 és 21 óra között a résztvevők rövid elméleti áttekintés után megismerkedhetnek a bűnügyi helyszíneken talált különböző nyomok (szövetmaradványok, DNS, ujjlenyomat, stb) begyűjtésének és kezelésének a módjával, betekintést kaphatnak a helyszínelés és a nyomozás természettudományos hátterébe. 

21.30-tól Újszegeden, az Embertani Tanszéken folytatódik a helyszínelők "munkája":  a helyszínen gyűjtött ujjlenyomatokat a laborprogram után itt gvizsgálhatják meg a résztvevők.  (SZTE TTIK Embertani Tanszék Aula 6726 Szeged, Közép fasor 52.)

Köpenyt (vagy fehér inget) és zseblámpát a résztvevőknek kell magukkal hozni. A programot 14 éven felülieknek ajánljuk, elsősorban 11.-12. osztályos diákok jelentkezését várjuk. A program az SZTE-ÁOK Orvosi Biológia Intézet és az SZTE-TTIK Embertani Tanszék közös rendezvénye. Mindkét programra itt kell regisztrálni. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Bereczki Zsolt
  • Dr. Tombácz Dóra
  • Prazsák István
  • Csabai Zsolt
  • Prof. Dr. Boldogkői Zsolt
  • Moldován NorbertVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: