Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Török hadjáratok és portyák a 15-16. századi Dél-Magyarország területén


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2. (SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet, Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, 107-es terem (földszint, portánál jobbra) ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-17:20
A program nem regisztrációköteles.


A Dél-Magyarországot érintő török támadások és zsákmányszerző hadjáratok, keresztény foglyok sorsa - különös tekintettel György barát és Himfi Margit életére -, szabadulás török fogságból. A rigómezei csata (1389) után rendszeressé váltak az elsősorban zsákmányszerzés céljából indított török becsapások a dél-magyarországi területek ellen. Ezek a zömében irreguláris török csapatok számára a megélhetést jelentették, míg a magyar népesség számára pusztulást hoztak. A törökök előszeretettel ejtettek foglyokat, akik későbbi sorsának kutatását eddig meglehetősen elhanyagolta a kutatás. Nem mindegy, hogy milyen társadalmi csoporthoz tartozott a keresztény fogoly, illetve az, hogy férfi vagy nő volt-e az illető. Különösen a nőkkel foglalkozott keveset a hazai kutatás, ezért az előadás egyik központi alakjául Himfi Margitot választottam. A férfiak közül elsősorban György barát (Georgius de Hungaria) sorsát kívánom bemutatni, aki török fogságból való szabadulása után domonkos szerzetesként Rómában telepedett le, ahol megírta a fogsággal kapcsolatos élményeit. Munkája, a személyes emlékeken túlmenően, az Oszmán Birodalom első magyar – s talán európai – leírása is egyben.


Főszereplő(k):

  • Dr. Petrovics IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: