Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Lásd a láthatatlant!


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4031 Debrecen, Bartók Béla u. 2-26. (Kenézy Kórház) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 5
A jelentkezés lezárult.
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.


A röntgensugár keletkezése, felhasználásának módjai A hagyományos radiológia szerepe, helye a diagnosztikában A röntgendiagnosztikában a képalkotáshoz a röntgensugárzást vesszük igénybe, azonban az ionizáló sugaraknak számos káros hatása is van, ezért fontos a sugárvédelem. A röntgenvizsgálat a betegellátásban alapvizsgálatnak tekinthető, elsőként alkalmazott diagnosztikai módszer. A natív vizsgálatok legtöbbször elegendőek a tüdő, az emlő, a fogak és a csontrendszer vizsgálatára. Kontrasztanyag alkalmazásával az emésztőrendszer, a húgyutak és az erek is megjeleníthetők. Az átvilágítást főleg a térbeli viszonyok elemzésére, az adott szerv funkciójának megítélésére, különböző beavatkozások vezérlésére használjuk. Az elmúlt évtizedekben a képalkotó diagnosztika jelentős fejlődésen esett át. A program során ismertetjük a röntgensugár keletkezését, a képalkotás folyamatát, az analóg és digitális technika bemutatásával a hagyományos radiológia alkalmazásának lehetőségeit. Az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk a röntgen berendezés működésének megismerésére.

 

Program helyszíne: Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika


Főszereplő(k):

  • Dr. Bágyi Péter
  • Bárdi Katalin
  • Máté FerencnéVissza az előző oldalra
Keresés:  
Lásd a láthatatlant!

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: