Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Lehet-e édes a burgonya? – süssünk, főzzünk, díszítsünk batátával


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138. (Böszörményi úti Campus) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-16:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


A batáta, magyar nevén édesburgonya, a világ trópusi területein fontos élelmiszernövény. Hazánkban is egyre többen fogyasztják, de igen magas ára miatt ez megfontolás tárgyát képezi. Ehhez adnak segítséget a bemutatón elhangzó termesztési tanácsok és felhasználási javaslatok, hogy saját termesztésből származzon ez a kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkező növény. A batáta széleskörűen használható növényfaj, mely a szulákfélék családjához (Convolvulaceae) tartozik. Sokféle típusa létezik, így táplálkozási célra és levéldísznövényként is alkalmazható nyitott terek szépítésére. Gumója ásványi elemekben (főként K és Mg) és vitaminokban gazdag, továbbá sütőtökhöz közel álló édeskés íze miatt kiváló gasztronómiai alapanyag. Nagy dietetikus rosttartalma miatt kiváló prebiotikum, azaz kedvezően hat a bélflórára. A batáta táplálkozás-élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a burgonyáé. Hazánkban vegyszermentesen is igen könnyen termeszthető, mivel egyelőre minimális kórokozója és kártevője van. Szaporítása viszonylag könnyen, házilag is megoldható. A termesztés fortélyai az előadáson és a bemutatókerti állomány megtekintésével ismerhető meg. Továbbá szakmailag is megindokoljuk az édesburgonya jelentőségét egy kóstolóval egybekötve. Merjük bővíteni zöldségnövény választékunkat a batátával, hogy új ízek és egészséges termékek kerüljenek az asztalra!

Helyszín: Debreceni Egyetem MÉK Főépület Kertészettudományi Intézet X. előadóterem (alagsor) és Bemutatókert


Főszereplő(k):

  • Takácsné dr. Hájos Mária
  • Rubóczki Tímea
  • Kocsisné Gyökös Enikő
  • Kiss ZsomborVissza az előző oldalra
Keresés:  
Lehet-e édes a burgonya? – süssünk, főzzünk, díszítsünk batátával

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: