Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Vendetta: városi legenda és történelem


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2. (SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet, Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, 107-es terem (földszint, portánál jobbra) ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

21:10-21:30
A program nem regisztrációköteles.


A vérbosszú szélsőségesnek tekintett társadalmi jelenség, amely számos kultúrkörben megtalálható még napjainkban is. A látszólag szemet-szemért elv mentén kialakuló konfliktusok a szépirodalomra és napjaink popkultúrájára is hatással vannak: említései az Isteni színjátéktól, a Rómeo és Júlián keresztül egészen a Keresztapáig vagy az Infernóig olvashatók. Kevésbé ismert, hogy a vérbosszú klasszikusnak tekinthető kifejezése középkori eredettel bír. A 13.-14. századi itáliai városi krónikákban vendetta címszó alatt olyan családok vagy klánok közötti konfliktusokról olvashatunk, amelyek oka gyakran egészen hétköznapi: félreértelmezett véletlen esetek, gyerekes sértések vagy éppen kétes szerelmi ügyek. Utóbbira klasszikus példa az 1216-os Buondelmonte-gyilkosság: a firenzei ifjút a krónikák szerint azért gyilkolták meg, mert a neki tetsző lányt szerette volna elvenni. A vélt vagy valós sérelmekre adott erőszakos reakció gyakran azonnali volt, néha viszont évtizedeken keresztül érlelődött, míg végül egy véres gyilkosságban csúcsosodott ki. A firenzei Manelli család például csak 1295-ben állt bosszút a Velluti klánon egy évtizedekkel korábbi esetért. Hasonló történetek olvashatók sienai, pistoiai, arezzói vagy éppen római krónikákban is. Bár a vendettában a résztvevők motivációi látszólag egyértelműek, a témakörrel foglalkozó történészek célja, hogy a konfliktusok mögé lássanak. A krónikák és más történeti források szakszerű vizsgálatával olyan következtetéseket vonhatunk le, amelyek árnyaltabbá teszik a különböző esetek értelmezését. Az előadás személetes példákon keresztül bemutatja a vendettákkal kapcsolatos toposzokat és a témakör vizsgálatának lehetőségeit, módszertani kihívásait.


Főszereplő(k):

  • Szolnoki ZoltánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: