Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mi fán teremnek a gazdasági kamarák? Érdekképviselet, politika, innováció Európában – történeti perspektívában


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Budapest)

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2. (NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (Ludovika főépület, 1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 2. em. I. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
20:00-20:45
Szabad helyek száma: 71
A jelentkezés lezárult.


A 20. században Európát több ízben rázták meg súlyos társadalmi-gazdasági válságok és váltások, melyek mély nyomokat hagytak a kontinens politikai, társadalmi és gazdasági életében. Előadásunkban arra kívánunk rámutatni, hogy e folyamatokban az állami intézményi struktúra mellett mindvégig jelen voltak a gazdasági önszerveződések, különösen a törvényes érdekképviseletek, gazdasági kamarák, melyek igyekeztek alulról, a gazdasági élet szereplői oldaláról hozzájárulni a mindenkori válságperiódusok és átalakulások megoldásához. Történeti mintákkal igazolható, hogy Európa azon országaiban, ahol e szervezetek a neokorporatív államszervezés révén helyet kaptak a politikai, társadalmi és gazdasági folyamatokban, alapvetően tudtak enyhíteni a napjainkban is jelen lévő társadalmi-gazdasági konfliktusokon. A két világháború közötti szubszidiaritás és szolidaritás gondolatából 1945 után Nyugat-Európában kifejlődött a szervezett gazdasági-társadalmi érdekkiegyenlítés új útja, melyben kulcsszerep jutott a gazdasági kamaráknak és ezáltal lehetővé vált a mindenkori krízishelyzetek kiegyensúlyozása. Így az állam mellett megjelenhetett a civil szféra a gazdasági folyamatokban, a polgárok önszerveződése pedig a társadalom egészére hatást gyakorolhatott.

A Campusra való belépéshez személyi igazolvány szükséges!


Főszereplő(k):

  • Dr. Zachar Péter Krisztián egyetemi docens, mb. tanszékvezetőVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: