Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
EEG alapú neurofeedback - interaktív kiscsoportos előadás és kísérlet


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth tér 1. (PPKE BTK Sophianum 414-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
20:00-21:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
21:15-22:15
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
22:30-23:30
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
23:45-00:45
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


1929-ben Hans Berger megalkotta az elektorenkefalográfia más néven EEG vizsgáló módszerét, mellyel a fejbőről elvezethető agyi elektromos aktivitást mérhető. Az EEG napjainkban is jelentős szerepet tölt be a modern agykutatásban, illetve olyan újabb területek alapját képezik, mint az BCI (Brain computer interface) agy-komputer interfész, amivel az agyhullámainkkal irányíthatunk gépeket vagy a neurofeedback mely az egyes agyhullámok tréningezését szolgálja.

A neurofeedback, EEG alapú valós idejű visszajelzés az aktuális agyi tevékenységünkről hang vagy kép útján. A neurofeedback alapvetései, hogy az egyes tudatállapotainkhoz/aktivitásunkhoz jól elkülöníthető agyi aktivitások párosulnak amik behatárolják az aktuális teljesítményeinket, hangulatunkat, és, hogy ezeket az aktivitásokat mi magunk is megtanulhatjuk befolyásolni agyunk plasztikussága révén. A neurofeedback tréningek során operáns kondicionáláson keresztül megtanulható az agyi aktivitásuk szabályzása. Elsajátítható, miként lehet előhívni és fenntartani azokat az agyi aktivitásokat/tudatállapotokat melyek szükségesek lehetnek például ahhoz, hogy eredményesek lehessünk olyan feladathelyzetben is ami fokozott figyelmet és nyugodtságot is igényel.

A neurofeedback leggyakoribb alkalmazási területei: figyelemhiány-hiperaktivitás, epilepszia, diszlexia, tanulási zavarok, szorongás és pánik, depresszió, fejfájás, migrén, poszttraumás stressz zavar, demencia. A neurofeedback nem csak patológiás esetekben használható. Az egészséges személyeknek is lehetőséget nyújthat a képességeik tovább fejlesztésére.

A neurofeedback tréning során fejleszthető képességek két nagy általános csoportja a figyelmi, koncentrációs képességek és a relaxációs/stressztűrő képességek. E két képesség csoport együttes fejlesztése kölcsönösen facilitálhatja(erősítheti) egymást. Értelemszerűen, ha valaki képes stresszes helyzetben is nyugodt maradni az hatékonyabban tudja fókuszálni a figyelmét, amellett, hogy könnyebben megnyilvánulhat a kreativitás is. A képességek ilyen jellegű tudatos kontrollja mindenki számára hasznos lehet, de kifejezetten előnyt jelenthet egy vezetőnek, művésznek vagy sportolónak. Ezeket a tréningeket hívják csúcsteljesítmény.

A programot a PPKE BTK Általános Pszichológia Tanszékének munkatársai vezetik le.


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  
A PPKE BTK Általános Pszichológia Tanszékének demonstrációja

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: