Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Dínom-dánom …


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Országos Közegészségügyi Intézet

Cím: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. (Fodor Terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:20-16:40
A program nem regisztrációköteles.


Az ínycsiklandó ízek és finom illatok elfedhetik azokat a vírusokat vagy baktériumokat, amik a fertőzött étel fogyasztása után pár nap múlva, akár súlyos betegséget is okozhatnak. Az OKI Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának tapasztalata alapján,  külföldön a hepatitis A (fertőző májgyulladás) vírusa, illetve a hastífusz kórokozója veszélyezteti leginkább az utazókat.  A két betegség mellett a koleráról is lesz előadás, hiszen hírhedtségében megelőzi az előző kettőt.

Tudja, hogy milyen jó túlélőképessége van a hepatitis A vírusnak? Nem? Most megtudja! 

A fertőző májgyulladást igen ellenálló és nagy fertőzőképességű vírus okozza.  Szinte az egész világon elterjedt  étellel-vízzel terjedő betegség, mely típusos tünetekkel, émelygéssel, hányással  és sárgasággal jár. A világ sok országában olyan gyakori betegség, hogy már a kisgyermekek átesnek rajta. Hazánkban kisebb gócokban okoz járványt. Igen jó hatású oltóanyag áll rendelkezésre, ami hosszútávú védettséget ad.  

Tudta, hogy a hastífusz nem jár hasmenéssel? 

A hastífusz kórokozója is szennyezett vízzel, piszkos kézzel kerül a szervezetbe, azaz „megesszük”. Nem hasmenést okoz, hanem a bélfalon átjutva az egész szervezetet megbetegíti. A baktérium elárasztja a szervezetet, „vérmérgezést” okozhat. Gyakori a szövődmény, és kezelés nélkül a halálozás is magas. Nagyon gyakran kérik utazók, aminek oka, hogy sok szépirodalmi műből ismert, ijesztő kórkép.

Tudta, hogy a kolera biztosan megelőzhető, ha palackozott vagy forralt vizet isznak?

Még a kolera-járványos területre utazó önkéntesek is biztonságban vannak, ha az ivóvizük tiszta (palackozott). Olyan országokban, ahol korlátozás nélkül használható/pazarolható a víz, senki nem gondol arra, hogy másutt ez élet-halál kérdése. Napjainkban leginkább sújtott ország Jemen, ahol naponta (!) 5000 új kolerás beteget jelentenek.  A földrengés, a háború, az éhínség és az egészségügyi ellátás összeomlása katasztrófákhoz vezet.   

Kevés betegség ellen van védőoltás. Ha valós a kockázat – erről a felkészítő orvos tájékoztatja az utazót – az óvintézkedések mellett az oltások adnak biztonságot. 


Főszereplő(k):

  • Dr. Siska IlonaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: