Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Vírusvadászok


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Országos Közegészségügyi Intézet

Cím: 1097 Budapest, Nagyvárad tér 2. (Fodor terem előtere) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-22:00
A program nem regisztrációköteles.


Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vírusdiagnosztika rejtelmeibe: milyen módszerekkel lehet a kórokozó jelenlétét közvetlenül kimutatni és a mi a helyzet akkor, ha a fertőzés fennállására közvetett bizonyítékokat keresünk az emberi szervezetben. A stand Pöttyös Kuckójában a kiütéssel járó vírusfertőzésekről kapnak információt az érdeklődők. Ismereteket szerezhetnek a különféle himlőkről, rubeoláról, kanyaróról, lehetőség van játékos feladatlap kitöltésére is.

A Zoonózis részlegben ismereteket szerezhetnek a különféle állatok által terjesztett virális betegségekről (kullancsencephalitis, Hanta-vírus stb.), illetve a külföldről behurcolt egzotikus vírusos megbetegedésekről.

Az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk a különböző laboratóriumi eszközök saját kezű kipróbálására is: hogyan működik, és hogyan lehet használni az automata pipettát, hogyan kell gélbe mintákat felvinni, megnézhetik, hogyan világít a vírusok nukleinsava UV fény alatt stb. Emellett ki lehet próbálni a DNS építését legóból.

A közvetett diagnosztikai módszerként alkalmazott immunfluoreszcens módszer bemutatásához is sok színes példával, fluoreszcens mikroszkópozással készülünk!


Főszereplő(k):

  • Hettmann Andrea
  • Dr. Takács Mária
  • Dr. Dencs Ágnes
  • Dr. Nagy Orsolya
  • Csonka Nikolett
  • Kaposi TamásnéVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: