Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kalandozások a gazdaságföldrajz világában – gondolatok az autóiparról és kelet-közép-európai felemelkedéséről


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Matematikai és Földtudományi Épület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.


Molnár Ernő – Szaniszló Zsófia – Kalmár Enikő Mária: Kalandozások a gazdaságföldrajz világában – gondolatok az autóiparról és kelet-közép-európai felemelkedéséről

Magyarországon 2016-ban közel félmillió autó készült, hazánk az ötödik legnagyobb benzinmotor- és a hatodik dieselmotor-exportőrnek számított a világon. Egyes, témában olvasható írások szerint az idei év elején mintegy 160 ezren dolgoztak a magyar járműgyártásban és a beszállítóként kapcsolódó iparágakban: miközben itthon az autóipar a globális gazdasági válság előtt és után is húzóágazatnak számít, Magyarország az iparág lakosságszámra vetített teljesítménye alapján – a szomszédos Csehország és Szlovákia után – harmadik a világon. Hogyan lehetséges ez? Jó ez nekünk?

Előadásunk – az autóipar példáján keresztül – a modern gazdaságföldrajz által kutatott kérdések és alkalmazott vizsgálati módszerek világába kíván bepillantást nyújtani. Felvázoljuk az iparág globális átalakulásának és kelet-közép-európai fejlődésének főbb jellemzőit, mozgatórugóit, továbbá hozadékait, illetve kérdőjeleit. A témához kapcsolódó leggyakoribb gazdaságföldrajzi fogalmak közérthető magyarázata mellett – igény szerint – lehetőséget biztosítunk arra, hogy a hallgatóság iparföldrajzi kutatások szempontjából hasznosítható online adatbázisokkal is megismerkedhessen.

És hogy miért éppen az autóipart választottuk? Érdekessé teszi az iparágat világgazdaságban megfigyelhető komoly súlya és újító szerepe, globalizáció korában erősödő nemzetközivé válása és átalakuló térbelisége, látványos kelet-közép-európai növekedése, továbbá a fejlődéséhez fűződő modernizációs várakozások, az ágazat iránt megnyilvánuló médiafigyelem is. Az autóipar napjainkban szinte mindenütt jelen van az országban: a legjelentősebb ipari központokat meghatározó, ismert nagyvállalatokon túl, Szentgotthárdtól Mátészalkáig, Sátoraljaújhelytől Bólyig fellelhetők szereplői.

Helyszín: GEOMAT épület M105-ös terem


Főszereplő(k):

  • Molnár Ernő
  • Szaniszló Zsófia
  • Kalmár Enikő MáriaVissza az előző oldalra
Keresés:  
Kalandozások a gazdaságföldrajz világában – gondolatok az autóiparról és kelet-közép-európai felemelkedéséről

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: