Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Uránérctől az atombombáig


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Pannon Egyetem

Cím: 8200 Veszprém, Wartha V. u. 1. (Radiokémiai és Radioökológiai Int. Könyvtára) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-18:30
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.
18:45-19:15
Szabad helyek száma: 11
A jelentkezés lezárult.
19:30-20:00
Szabad helyek száma: 11
A jelentkezés lezárult.
20:15-20:45
Szabad helyek száma: 7
A jelentkezés lezárult.
21:00-21:30
Szabad helyek száma: 15
A jelentkezés lezárult.
21:45-22:15
Szabad helyek száma: 19
A jelentkezés lezárult.


A radioaktív sugárzásokat felfedezésük óta sokan és sokféle módon kutatták és használták fel céljaikra. Rájöttek, hogyan lehet segítségükkel villamos energiát termelni, betegségeket azonosítani és meggyógyítani, vagy éppen a dolgok/tárgyak mélyére nézni. Számos tudományos felfedezés, előremutató gyakorlati felhasználás és pozitív hatás került napvilágra, s használjuk, élvezzük ezek előnyeit nap, mint nap. Ezzel együtt azonban nem feledkezhetünk meg a radioaktív sugárzás árnyoldaláról: az emberi természet, a folyamatosan fennálló háborús viszonyok és az egyre inkább kiélesedő fegyverkezési verseny az atombomba előállításához, a különböző izotópok, sugárzások politikai célú (erőszakos) felhasználásához vezettek.A kurzus során egy rövid történeti áttekintést szeretnénk bemutatni, amely a radioaktivitás felfedezésétől kezdve halad végig a történelmen, miközben arra keressük a választ: „Hogyan jutott el az emberiség uránérctől az atombombáig?” 

Regisztráció: 17.00-tól előadások: 18:00; 18:45; 19:30; 20:15; 21:00; 21:45


Főszereplő(k):

  • Dr. Tóth-Bodrogi Edit tanársegédVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: