Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Tudományosan a trópusi halak betegségeiről


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Kaposvári Egyetem

Cím: 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. (AKK DOI-KEEC-KE-PET Medicopus Kft.) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-17:00
A program nem regisztrációköteles.


Az akvarisztika az egyik legnépszerűbb és legszebb hobbi. Az akvárium gyönyörű dísze tud lenni lakásunknak, de számos egyéb pozitív hatással is bír: tudományosan igazoltan hatást fejt ki a mentális zavarokban, insomniában, vagy akár alzheimer kórban szenvedőkre, vagy akár a fogászati, vagy sebészeti várótermekben ülőkre, csökkenti a vérnyomást, szívfrekvenciát és a vér szerotonin szintjét, stresszoldó, lazító hatású. Viselkedési zavaros gyerekek, de akár az egészséges gyerekek felelősségérzetét, tisztaságra, rendre való nevelését segíti.

Ahhoz, hogy az akvárium betöltse szerepét életünkben és tiszta, élvezhető legyen, a benne lévő élőlények egészségeseknek kell lenniük. Ennek elérése rendkívül komplex tudást igényel a kémia, mikrobiológia és az élettan területén. Az akvárium minden élőlénye kezdve a növényektől, mikrobáktól, algáktól a nagyméretű halakig, vagy akár a parazitákig egy egységes biotópot alkot. A halakat megbetegítő tényezők így többségben nem egy okra (pl. egy vírus) vezethetőek vissza, hanem multifaktoriálisak, vagyis környezeti tényezők és- vagy többféle mikroba és parazita együttes hatása eredményeként jönnek létre, ezért kezelésük is komplex.

Az akvárium, mint biotóp kényes egyensúlyát számos technikai eszközzel lehet fenntartani és ez által a betegségeket megelőzni.  Az akvarisztika főleg ezen technikai berendezések tekintetében fejődött az utóbbi évtizedekben sokat. Az akvaristák számos, a hagyományos orvoslástól eltérő igen érdekes gyógykezelési módot találtak ki a vízi élőlények kezelésére, mint pl. sóterápia, vagy áramterápia.

A betegségek, a kezelések, a tartásmód ugyanakkor számos állatjólléti-etikai kérdést is felvet, ezzel kapcsolatban is tartanék egy rövid gondolatébresztő kitérőt.


Főszereplő(k):

  • Dr. Kőrösi DénesVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: