Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Állatkínzás jogi szemmel


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Kaposvári Egyetem

Cím: 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40. (Agrár- és Környezettudományi Kar, Útü.: 167-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:45
A program nem regisztrációköteles.


Az állatkínzás a hazai büntetőjogban nem új keletű. Már a Kihágási büntető törvénykönyvről szóló 1879. évi XL. t. cz. 86. §-a is nyolc napig terjedő elzárással és száz forintig terjedő pénzbüntetéssel rendelte büntetni azt, aki nyilvánosan botrányt okozó módon állatot kínzott, durván bántalmazott, vagy aki az állatkínzás ellen kiadott rendeletet vagy szabályrendeletet megszegte. Mindezen előzmény ellenére az állatkínzás csak 2004-ben került be a büntető törvénykönyvbe, elsősorban a civil szervezetek és a lakosság nyomása következtében. 2003-ban az állatokkal szemben elszaporodó, a média által országosan ismerté vált kegyetlenkedések eredményeképpen civil kezdeményezésre országos aláírásgyűjtés indult, amelynek hatására született önálló képviselői indítványra nyilvánította az Országgyűlés az állatkínzást bűncselekménnyé. Az állatkínzás tényállását az új Büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény) is megtartotta. Az előadás során – számos jogesetet ismertetve – bemutatjuk, hogy az kik, milyen állatokon és milyen feltételek fennállása esetén követhetik el az állatkínzás bűncselekményét, illetve vázoljuk azokat az eltéréseket, amelyek az állattartók  szemszögéből nézett, és a jogi értelemben vett állatkínzás (azaz a büntetőjogi tényállás) között találhatók.


Főszereplő(k):

  • Dr. Metzger SzilviaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: