Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Akkor a szarvasmarhák mindenhol megélnek? Szarvasmarhatartás a trópusoktól a sarkkörökig


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Kaposvári Egyetem

Cím: 7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 40. (Agrár- és Környezettudományi Kar, Útü.: 167-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-20:45
A program nem regisztrációköteles.


Ha egy, az állattenyésztésben nem jártas személynek feltesszük a kérdést, hogy hol él a szarvasmarha, akkor első válasza bizonyosan az lenne, hogy a legelőn. Ha azt is megkérdeznénk, hogyan néz ki, akkor pedig fekete, vagy vöröstarka szín lenne a válasz.

A valóság azonban a fentieknél jóval bonyolultabb összefüggések eredője. A szarvasmarha által előállított tejet és marhahúst, valamint a belőlük készült termékeket a Föld sok kontinensén és országában kedvelik, így tartóiknak és természetesen az állatoknak is alkalmazkodni kellett az egyes régiók eltérő időjárási körülményeihez. Így fordulhat elő, hogy a sarkkör határán és a trópusi területeken is istállóba költöztetjük tejtermelő teheneinket, védve őket a negatív környezeti hatásoktól (extrém hideg vagy forróság). A hústermelés céljából tartott szarvasmarhát azonban külterjesen tartjuk, így nem az ember által létrehozott épületekkel védjük őket, hanem olyan tisztavérű, vagy keresztezett fajtákat tartunk, amelyek képesek alkalmazkodni az adott régió időjárási körülményeihez, legyen az akár az afrikai szavanna, vagy az ázsiai füves sztyeppék.

A fentiek bemutatása céljából egy földrészeken átívelő barangolásra invitálom előadásom hallgatóságát, ahol képekkel és videókkal illusztrálva, saját személyes benyomásaimat, tapasztalataimat beleszőve kívánom bemutatni ennek a sokszínű fajnak a tartását Ausztráliától, Európán és Afrikán keresztül az Amerikai kontinensig.


Főszereplő(k):

  • Dr. Húth BalázsVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: