Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
CT, PET, SPECT, MRI – orvosi képalkotó eszközök közelről, kívülről és belülről


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Mediso Medical Imaging Systems

Cím: 1037 Budapest, Laborc utca 3 (Főépület) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-19:30
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
20:00-21:30
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
22:00-23:30
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


CT, PET, SPECT, MRI – orvosi képalkotó eszközök közelről, kívülről és belülről

 

CT, PET, SPECT, MRI. Szavak, melyekkel napról napra találkozunk, szerencsésebbek csak a tévében vagy az interneten, mások akár személyesen is egy vizsgálat során. De tudjuk, hogy mit is jelentenek? Vajon hogyan működnek ezek a készülékek, milyen elvek alapján, milyen módszereket használva?

Most itt a lehetőség bárki számára, hogy testközelbe kerüljön ezekkel az orvosi képalkotó berendezésekkel.

Az idei Kutatók Éjszakáján látogatóink három modulból álló programcsomag keretében ismerkedhetnek meg a Mediso-ban folyó orvosi képalkotótechnikai (CT, PET, SPECT, MRI) kutatásokkal és fejlesztésekkel. Természetesen nem csak elméletről lesz szó, hanem vezetett csoportokban működő fejlesztői berendezések megtekintésére is lehetőség lesz. Ráadásul demó mérések keretében bizonyos, akár a látogatók által hozott tárgyak vizsgálatára is sor kerül majd.

 

A látogatás állomásai:

  • Kutatás a Mediso-ban, CT, PET, SPECT, MRI, mik ezek, hogy is működnek? Az előadásban a világszínvonalú képalkotó berendezéseket gyártó Mediso Kft kutató és fejlesztő szakemberei vezetik be a kedves érdeklődőt a mai tomográfiás berendezések működési alapjaiba. Szó lesz a CT, PET, SPECT, MRI berendezések főbb felhasználási területeiről, orvosi, és kutatási alkalmazásairól. Áttekintjük, milyen kutatási - fejlesztési feladatokat kell megoldani a berendezések tökéletesítésében dolgozó kutató-fejlesztő kollégáknak.

           Az előadást tartja: Dr. Major Péter  Kutatási Osztályvezető

 

Berendezések megtekintése, demonstrációs mérések (kislétszámú csoportokban):

  • Humán CT: Ezen a helyszínen egy modern, humán diagnosztikában használt CT-berendezést működés közben tekinthetnek meg az érdeklődők, sőt, lehetőség lesz a látogatók által hozott tárgyak „belső szerkezetének” megvizsgálására, azaz azokról CT-felvételek készítésére is.       

           Az előadást tartja: Seres László Klinikai Applikációs Specialista

 

  • Kisállat MRI: Egy kisállat- vagy másképp laborállat-vizsgálatra tervezett, a világ vezető kutatóintézeteiben használt, legmodernebb szupravezető technológián alapuló MRI berendezést fogunk testközelből bemutatni. A látogatók nem csak megtekinthetik, de akár meg is érinthetik a burkolat másik oldalán -270 0C-os mágnest, mellyel az éjszaka során érdekesebbnél érdekesebb méréseket is bemutatunk majd.

           Az előadást tartja: Dr. Babos Magor MRI Fizikus csoportvezető és Dr. Sinkó József MRI Fizikus

 

  • Képfeldolgozó szoftverek – érdekes esetek: Egy képalkotó berendezés nem sokat ér, fejlett, a kutatók, orvosok számára könnyen használható, pontos eredményeket adó kiértékelő szoftver nélkül. Ezen az állomáson bemutatjuk a kórházakban képelemzésre, látványos 3D és 4D megjelenítésre használt programunkat. Az érdeklődök megismerhetik a Mediso Kft által fejlesztett, a felhasználó által teljes mérétékben testre szabható multi-modalitású (PET/CT/SPECT/MRI) kiértékelő szoftverét. Be fogjuk mutatni, hogy hogyan történik egy valódi klinikai kiértékelés. Szó lesz új kutatási témáinkról, izgalmas képfeldolgozó algoritmusokról (szegmentálók, regisztrálók, szűrők, stb) és látványos megjelenítőinkről. Ezen az előadáson megtekinthetik a vendégek az általuk hozott tárgyakról készült felvételeket is.

​​​           Az előadást tartja: Zsótér Norbert Kiértékelő és képfeldolgozó részlegvezető

 

 

Mindenkit várunk sok szeretettel, akik érdeklődnek az orvosi képalkotó technológia legújabb vívmányai iránt, vagy szeretnének testközelből megismerkedni ezen nagyberendezések fizikájával és működésével a gyakorlatban.

 

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy Mediso Kft a Polaris Csillagvizsgáló szomszédságában van, ahol szintén vannak programok a Kutatók Éjszakáján!

 

 

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Major Péter
  • Dr. Hóbor Sándor
  • Dr. Sinkó József
  • Dr. Babos Magor
  • Seres László
  • Zsótér NorbertVissza az előző oldalra
Keresés:  
Gyere el, és néz meg a legmodernebb orvosi képalkotó berendezéseket testközelből!

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: