Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Korszakhatárok a mesterséges intelligencia történetében: múlt, jelen, jövő


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. (I épület E szárny, II. emelet, 224-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


A “mesterséges intelligencia” (“artificial intelligence”) elnevezés alig 60 éves, azonban a racionális gondolkodás és cselekvés kutatása több ezer évre nyúlik vissza. A logika és a bizonytalanság kezelésére is képes valószínűségszámítás több évszázados fejlődése során több alapvető eredmény született, amelyek napjaink önvezető autóiban, sakk és GO bajnok számítógépeiben vagy orvosi, politikai döntéstámogató rendszerekben is jelen vannak. A neumanni “adat-program” ekvivalencián alapuló számítási modellek forradalmasították a racionalitás kutatását, évtizedeken át szorosan összefonódva a kognitív pszichológia területeivel is, például a nyelvészet, látás vagy emberi döntéshozatal és tanulás területeivel. A mesterséges intelligencia különválását a megismerés tudományától az elérhető számítási teljesítmény Moore-törvénye által leírt exponenciális növekedés is elősegítette, amely nyers számítási erő napjainkban a video kártyák csúcsteljesítményében mutatkozik meg. A mesterséges intelligencia fejlődése ezen folyamatos számítási teljesítménybővülés ellenére nem lineáris, több korszakot is érdemes bevezetni, amelyek jelentős társadalmi változásokkal is együtt jártak. Erre példa a gépi tanulás előtérbe kerülése, a “nagy adatmennyiség”  (“big data”) korszaka, illetve az autonóm rendszerek megerősítéses tanuláson alapuló most kialakuló korszaka.
Az előadásunkban a következőkkel ismerkedhetsz meg:
• A racionalitás lehetséges definíciói: Bayes-től Turing-ig
• A megfigyelésekből való gépi tanulás: automatizált dolgozatjavítástól a személyre szabott gyógyászatig,
• Az autonóm gépi tanuló rendszerek lehetőségei: robot kutatótól az önvezető autóig.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Antal Péter
  • Bolgár Bence
  • Hullám GáborVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: