Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Bűnjelek és vegyjelek (Kémia a bűnüldözés szolgálatában)


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (Lágymányosi Campus, Északi Tömb (ELTE TTK, Északi tömb, Kémia épület, I. emelet, 1.65. terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:00-19:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


A természettudományok közül a kémia központi szerepet játszik a bűnesetek felderítésében. Vajon melyek voltak a legkorábbi, már tudományosnak tekinthető módszerek a mérgezések kimutatására? Tudjuk-e, hogy miben halt meg Bonaparte Napóleon? Miként lehet lefoglalt kábítószerminták vizsgálatából következtetni azok előállítására, illetve eredetére? Milyen technikákkal dolgozik a vegyész szakértő a robbantásos merényletekkel, illetve szándékos gyújtogatásokkal kapcsolatos bűnesetekben? Hogyan lehet okiratok hamisítását megállapítani kémiai elemzéssel? Milyen vizsgálati módszerek nyomán lehet közlekedési balesetek okozóit felelősségre vonni?
Az előadáson, a fenti kérdésekhez kapcsolódóan, érdekes és változatos bűnesetekkel, valamint a felderítésükhöz alkalmazott analitikai eljárásokkal és technikákkal ismerkedhetünk meg, amelyeket közben látványos és tanulságos kísérletekkel demonstrálunk.
 


Főszereplő(k):

  • Dr. Szalay Roland
  • Lajgút GyőzőVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: