Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Őssejtek: nem varázslat, tudomány


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cím: 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. (Genetikai Intézet, 4. emelet - 418-as labor) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:45
A program nem regisztrációköteles.
20:00-20:45
A program nem regisztrációköteles.
21:00-21:45
A program nem regisztrációköteles.
22:00-22:45
A program nem regisztrációköteles.


10 FŐ/TURNUS!!!

Napjainkban egyre többet hallhatunk az őssejtekről és arról, hogy milyen lehetőségekkel kecsegtetnek, hogyan lehet belőlük laboratóriumi körülmények között valódi szöveteket, működőképes szerveket növeszteni. Ritkán van szó azonban arról, hogy mik is pontosan ezek az őssejtek, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és hogyan lehetséges az, hogy belőlük a felnőtt emberi szervezet bármelyik sejttípusa kialakulhat.

Laboratóriumunk az embrionális fejlődésben kritikus szerepet játszó fehérjék hatásmechanizmusát vizsgálja, melyhez az őssejteket eszközként használjuk fel. Így képesek vagyunk az őssejteket laboratóriumi körülmények között szaporítani, környezetük megváltoztatásával pedig elindítani őket azon az úton, hogy funkcióképes idegsejt vagy akár dobogó szívizomsejt fejlődjön belőlük.

Programunk során beszélünk arról, hogy mik is pontosan ezek az őssejtek és hogyan lehetséges az, hogy belőlük szinte bármilyen más sejtet létre lehet hozni. Eláruljuk, hogyan lehetéges belőlük idegszövetet vagy izomszövetet létrehozni. Végül meg is mutatjuk azokat az eszközöket és tudományos módszereket, amelyekkel a fentebb említettek készülnek. Prezentációnk során betekintést nyerhetnek a látogatók az őssejtes tudomány egy kis szeletének elméleti és gyakorlati hátterébe is.


Főszereplő(k):

  • Dr. Kovács Gergő
  • Szabó Viktória
  • Sutus Enikő
  • Takács BertalanVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: