Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
I-Eye: A vakság gyógyításától a szembe ültethető okostelefonig


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 20. (PTE Szentágothai János Kutatóközpont - Science Building B001-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:30-19:00
A program nem regisztrációköteles.


A fotoreceptor degeneratív betegségek irreverzibilis látásvesztéshez vezetnek, ami nem csak az érintett betegek számára jelent életminőség romlást, hanem a családtagok, ismerősök és a társadalom egésze számára is többlet nehézséggel járnak. Világszerte számos alternatív gyógymód kidolgozása van folyamatban a génterápiától az őssejt beültetésig. A legeredményesebb kutatások epi- vagy subretinális prosthesis-ek beültetésén alapulnak. A prosthesis egy mátrix-szerűen rendezett elektródarendszer, melynek segítségével az egyes elektródákon keresztül a retina felszíne elektromos árammal, izoláltan stimulálható.Ugyan, ezek a rendszerek a mai napig a legeredményesebben alkalmazott retinális stimulátorok de csak a fénystimulus erőségét képesek a retinális sejteknek közvetíteni, így csak durva fény-árnyék detekciót tesznek lehetővé, alaklátást és fényadaptációt nem. Ennek az oka, hogy elektromos úton a különböző típusú neuronok nem ingerelhetők differenciáltan, azaz egy elektromos impulzus egyszerre hozza működésbe a különböző típusú, eltérő funkciójú (pl.: ON, OFF és ON/OFF) sejteket. Ezzel szemben a kémiai ingerlés alkalmas arra, hogy a különböző polaritásúretinális dúcsejteket specifikusan ingerelje, így a retina jobb felbontású, a valóságot jobban tükröző vizuális információt küldhet az agyi látóközpontok felé. Tehát egy kémiai alapon működő retinális stimulátor (kémiai prosthesis) nagyfokú előrelépést jelenthet a degeneratív retinális betegségek gyógyításában. Egy ilyen eszköz kidolgozása és tökéletesítése kezdődött meg idén laborunkban, ezen fejlesztés eredményeit és fejlődési lehetőségeit mutatnám be előadásomban.


Főszereplő(k):

  • Tengölics ÁdámVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: