Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Modellezett történelem


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) udvar ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

09:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.


A vizualitás minden életkori csoport esetében kiemelt szerepet játszik a megismerés folyamatában. Emellett a játék velünk született, és valószínűleg kiolthatatlan ösztöne közelebb hozhatja hozzánk a tudományos ismereteket. Nincs ez másként a történelem megismerésének esetében sem.
A Történelemtudományi Intézet Modellezett történelem című, immár hagyományosnak mondható programja e gondolatok jegyében várja a Kutatók Éjszakájára látogatókat a gyerekektől a felnőttekig, az egyéni érdeklődőktől a csoportokig. A különböző korok (a középkortól az I. világháborún keresztül a II. világháborúig) haditechnikai eszközeiről készült makettek, valamint a jellemző jeleneteket, csatahelyszíneket ábrázoló diorámák teszik plasztikussá a történelemkönyvekben olvasható információkat, ezzel segítve azok megértését. És nem utolsó sorban kiváló szórakozást nyújtanak.
A program által nyilvánvalóvá válik, hogy a makettezés nem pusztán egy-egy tárgy kicsinyített reprodukciója, a hobbi szerelmesei olykor valódi szakértőkké válnak azáltal, hogy feltárják egy-egy harcjármű minden technikai részletét, egy-egy csata történelmi kontextusát és jelentőségét. Így számos példát láthatunk a tudományos teljesítmény és a kedvtelés összekacsolódására.
Az érdeklődők a Történelemtudományi Intézet Kutatók Éjszakája alkalmából kibővített (a Líceum II. emeleti folyosóján oktatóink és hallgatóink munkáit bemutató) állandó makettkiállításának megtekintésén túl kérdéseket tehetnek fel a megjelenített korokkal és a makettek készítésével kapcsolatban. A szervezésben részt vevő oktatók és hallgatók igyekeznek mindenre választ adni a lovagokkal, huszárokkal, repülőgépekkel és harckocsikkal kapcsolatban.
Az ügyesebbek Dr. Kozári József vezetésével a gyakorlatban is kipróbálhatják a makettkészítést a figurák különleges technikával történő megformálásától a festésig, az 1848-1849-es magyar szabadságharc huszárjainak példáján. Így válhat igazán élményszerűvé a történelem tanulmányozása kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt.


Főszereplő(k):

  • Várkonyi PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: